Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners

El passat diumenge vam arribar-nos a Santa Coloma de Farners per visitar la Festa de la Ratafia. Cada any que diem d'anar-hi i d'aquest any no ha passat. I sabeu què us dic? que l'any vinent repetiré segur. Molt bon ambient i organització per gaudir de tot allò que envolta el licor català per excel.lècia. Els diferents espais de la festa estaven repartits pel centre de la ciutat. Així podies trobar la Vela de la Ratafia, un pavelló on tastar i comprar ratafies d'arreu de Catalunya, el Ratafiàrum, que encabia la mostra de productes gastronòmics elaborats amb ratafia o l'Arxiu Comarcal on es feien les xerrades i presentacions de les novetats de la fira, i repartits pels carrers del poble, la fira de productes artesans i de proximitat. Presentació de llibres, xerrades, demostració de destil·lació d'aiguardents, tast de productes alimentaris elaborats amb les herbes que es fan servir per l'elaboració d'aquest licor...Un munt d'activitats al voltant del món de la ratafia és el que podies trobar a la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners. I no oblidem el concurs de ratafies casolanes, el més prestigiós de Catalunya. Enguany han participat 181 ratafies casolanes, algunes vingudes des de Polònia, Canadà i Mallorca, elaborades la majoria amb herbes i ingredients autòctons.


Una de les novetats més destacades d'aquest any va ser la presentació de l'edició limitada de Ratafia Bosch Reserva per celebrar els 125 anys de les Destil·leries Bosch. Només s'han embotellat 4.000 ampolles d'una ratafia reserva reposada 2 anys en bóta de roure i elaborada a partir d'un cupatge amb soleres antigues. Com deia Faustí Bosch en la presentació, és una ratafia feta per la família. Una ratafia que representa el territori. El paisatge dintre d'una ampolla. L'essència d'un país. Un homenatge també a l'avi i al pare que han treballat per donar solera a la marca, i també a la besàvia, ja que les dones eren les que tradicionalment elaboraven les ratafies a casa.


Una altra novetat d'aquesta edició va ser la presentació del vinagre Virat, aromatitzat amb herbes que s'utilitzen per elaborar ratafia seguint la recepta del 1842 del colomenc Francesc Rosquellas, impulsor de la ratafia a Santa Coloma de Farners. Han col·laborat en l'elaboració la Confraria de la Ratafia, l'empresa Tegust i el celler Mas la Caçadora. Tegust Nature és una empresa de Forallac que elabora infusions de gran qualitat amb valor social i mediambiental. El vi prové de les vinyes del celler Mas la Caçadora dels Guiamets, al Priorat, un celler de llarga tradició familiar, respectuós amb el medi ambient, que no fa servir productes químics. El vinagre Virat ha reposat en bóta de roure, té un punt d'acidesa just i és molt càlid i arrodonit per les aromes que li aporten les herbes i espècies macerades de la ratafia, com la menta, la marialluïsa, la nepta, la tarongina o la nou moscada.


També es va fer la presentació oficial de la Ratafia Corriols, una ratafia de qualitat, en edició única i numerada, que vol posar en valor el territori. S'ha elaborat amb herbes que creixen en la zona preservada de la MAT i els seus beneficis es destinaran a finançar projectes contra la línia d'alta tensió. La recepta és de la farmacèutica colomenca i ratafiaire Anna Selga. extreta d'un treball d'eno-botànica que va realitzar ella mateixa sobre les Guilleries. Aquest any també es presentava la segona edició del seu llibre Els colors de la Ratafia, una recepta gràfica sobre la ratafia elaborada amb 58 herbes i espècies collides pels voltants de Santa Coloma de Farners. Un catàleg florístic i un reportatge fotogràfic sobre els processos de filtratge i d'elaboració de la ratafia.


I una altra de les novetats d'enguany va ser un xarop d'herbes de ratafia elaborat a Suïssa amb més de 18 herbes i nous collides a la comarca de la Selva i del Pla de l'Estany. Aquest xarop va dirigit als nens i a les persones adultes que no volen o no poden prendre alcohol. Els xarops són molt populars a Suïssa i es prenen diluïts amb una mica d'aigua.o afegits al te.

I fins aquí les principals novetat de la Festa de la Ratafia d'enguany. Però la Festa no és només això, és tradició, és cultura, és patrimoni. Si com jo tampoc coneixieu la Festa de la Ratafia, us animo a que passegeu per la pàgina web de la Confraria de la Ratafia, per conèixer la tasca que fan any rera any per donar a conèixer una part molt important del nostre patrimoni gastronòmic, com la incorporació a la confraria dels nens, els petits confrares, per transmetre als més petits l'estima per la terra i la cura del medi natural.