64ª edició de la Fira d'Espàrrecs de Gavà, Producte Fresc del Parc Agrari del Baix Llobregat

El passat dimarts convidats pel Consorci de Turisme del Baix Llobregat vam participar en un presstrip per conèixer una mica més sobre l'Espàrrec de Gavà, sobre la 64ª edició de la seva fira i sobre el col.lectiu Sabors de l'Horta 2017.


Primer vam visitar els camps del Camí de les Parets de la Murtra a Gavà on es conrea l'únic espàrrec blanc que es produeix a Catalunya. De la ma d'en Gabriel Purset vam descobrir com es cultiva aquesta hortalissa, que és blanca perquè creix sota terra, com es cull i com es preparen els manats per la seva comercialització. El terra sorrenc, i poc compacte, i el clima calorós d'aquesta zona del Parc Agrari del Baix Llobregat produeixen uns espàrrecs de gran qualitat amb un sabor lleugerament amarg. Les varietats que actualment es conreen són holandeses, ja que les importades d'altres zones de la península no es van adaptar bé aquí. La seva reduïda producció, que es manté gràcies al recolzament de l'Ajuntament de Gavà, fa que només es puguin trobar els espàrrecs conreats a Gavà en els mercats de pagès del Baix Llobregat i en alguns mercats de Barcelona.


De la ma de la Cristina Roig, experta assessora i col·laboradora gastronòmica, i del Manel Armengol, xef i gerent del restaurant Major Trenta-Sis, vam tastar els espàrrecs de Gavà "al natural", simplement cuits, mentre ens parlaven sobre les qualitats d'aquesta hortalissa i com conservar-la a casa: en el frigorífic embolicada en un drap humit, encara que es aconsellable menjar-la l'abans possible ja que amb el pas del dies es va tornant fibrosa.


A continuació ens vam traslladar fins al restaurant Les Marines de Gavà, on un grup de restauradors del col.lectiu Sabor de l'Horta 2017 del Baix Llobregat van presentar les seves elaboracions pel Gastrogavà, sent l'Espàrrec de Gavà l'ingredient protagonista. Gastrogavà és l'espai on els restauradors de la ciutat oferiran suggerents degustacions en format tapa acompanyats de vins de quatre cellers de Gavà. Tots els establiments participants elaboraran dues tapes, la tapa d'Espàrrec de Gavà i la tapa de la casa. Els tiquets per degustar les tapes i els vins es podran adquirir a la mateixa fira.


A banda de Gastrogavà, a la Fira d'Espàrrecs de Gavà també trobarem la Mostra Agrícola, amb les paneres de productes produïts al Parc Agrari del Baix Llobregat, algunes de les quals arriben a pesar més de 600 kg, el Mercat del Camp amb un nou format que permetrà adquirir als visitants de la fira Producte Fresc del Parc Agrari o l'Espai d'Horticultura urbana on descobrirem totes les possibilitats per crear el nostre propi hort a casa, i això només és una petita mostra de totes les activitats programades per la 64ª edició de la Fira d'Espàrrecs de Gavà que es celebrarà del 28 al 30 d'abril, i que podeu consultar en aquest enllaç.

Sabors de l'Horta 2017

Un any més, el Producte Fresc del Parc Agrari del Baix Llobregat i els restauradors de qualitat del Baix Llobregat tornen a ser protagonistes dels Sabors de l’Horta 2017, l’acció gastronòmica que promou el producte local i de proximitat als restaurants del territori.

Aquests any s'han incorporat 5 restaurants més pertanyents a Sant Boi, Gavà, Sant Joan Despí i El Prat de Llobregat. En total 46 establiments que ofereixen durant tot l’any a les seves cartes diverses propostes culinàries amb els productes que es cultiven a l’horta del Baix Llobregat, uns productes que gaudeixen del distintiu “Producte FRESC del Parc Agrari” que certifica la frescor, la proximitat, la temporalitat i el saber fer de la pagesia del Baix Llobregat. La Carxofa Prat, les cireres del Baix, els calçots, els espàrrecs de Gavà, i una llarga llista de fruites i hortalisses que es cultiven als camps del Parc Agrari del Baix Llobregat.

El nou fulletó-guia del Col·lectiu Sabors de l'Horta del Baix Llobregat, que us podeu descarregar aquí, disposa de la imatge de cadascun dels xefs dels restaurants participants, i informació sobre oficines de turisme, fires, biblioteques i mercats de pagès de la comarca. A més, durant l’any es realitzaran 3 sorteigs on el premi seran menús de dinars o sopars per a 2 persones on el Producte Fresc de temporada serà el protagonista. A la web www.productefresc.cat trobareu informació sobre com gaudir tant del Producte Fresc del Parc Agrari del Baix Llobregat com dels restaurants on anar a degustar-los.