Pèsol negre del Berguedà amb botifarra esparracada

Us vaig explicar fa uns dies que l'Anna del blog M'agrada cuinar va organitzar una trobada bloguera per terres berguedanes, i que vam visitar l'empresa Casabella Natura; quan vam estar allà, vaig aprofitar per comprar pèsol negre del Berguedà cuit, que no havia tastat mai, i avui, aprofitant que és festiu, l'he cuinat fent un mix amb la recepta de botifarra esparracada del llibre del Ferran Adrià, El menjar de la família.

El pèsol negre és un llegum autòcton del Berguedà i només es cultiva en aquesta comarca; havia estat un cultiu molt important en altres èpoques, en zones principalment d'alta muntanya, per sobre del 1.000-1.200 metres; en aquestes alçades, el pèsol negre, per la seva resistència al fred i la bona adaptació als terrenys menys fèrtils, jugava un rol essencial en l'alimentació del bestiar i, en menor mesura, de les persones. Al pla, també se'n cultivava, però la producció era menor. Actualment el 50% de la producció es concentra al municipi de Gòsol. Per donar a conèixer el pèsol negre, aquest any s'ha organitzat al mateix municipi la primera fira on el pèsol negre ha estat protagonista. La seva producció és reduïda, entre 5 i 6 tones, conreades en 6,47 hectàrees. És molt típic menjar-lo acompanyat d'unes rostes de cansalada.

Ingredients:
  • Un pot de pèsol negre del Berguedà cuit, de Casabella Natura
  • 100 grams de cansalada tallada en tires
  • 2 botifarres d'uns 125 grams/unitat
  • 4 alls
  • romaní i farigola sec
  • oli d'oliva
  • 6 cullerades de vi ranci
  • sal i pebre negre mòlt
Escorrem els pèsols. Traiem la pell de les botifarres i en fem mandonguilles petites. Saltegem en una paella la cansalada tallada en tires fins que s'enrosseixin i després afegim els pèsols; cuinem uns minuts a foc suau i reservem. En una altra paella, posem un raig d'oli i els alls picats o bé premsats i els saltegem fins que agafin color, vigilant de que no es cremin; aleshores saltegem les mandonguilles fins que es daurin per fora; a continuació, posem un pessic de farigola i un altre de romaní i aboquem el vi ranci, deixant que evapori una mica; afegim els pèsols negres a la paella amb la botifarra, remenem bé i a foc suau, amb la paella tapada, acabem de cuinar la botifarra durant uns 10 minuts aprox., rectificant de sal i pebre.