XIII Jornades Gastronòmiques de les Cireres de Caldes de Montbui

Des de demà, 8 de juny, i fins al 8 de juliol es celebren a Caldes de Montbui (Vallès Oriental), la XIII edició de les Jornades Gastronòmiques de les Cireres, on els restaurants de la vila oferiran menús elaborats amb cireres calderines i altres establiments de la població oferiran degustacions de dolços i licors elaborats amb aquesta deliciosa fruita de temporada; també s'han organitzat 10 sopars-concerts, on tindran cabuda diferents estils musicals com el pop, el jazz, la música clàssica o les havaneres.

Al blog us vam parlar fa unes dies de les cireres del Baix Llobregat, que inicien la temporada de cireres a la província de Barcelona; ara li toca torn a la comarca del Vallès, i en concret a Caldes de Montbui, organitzant unes jornades gastronòmiques que volen reivindicar aquest cultiu, impulsant el seu consum, per que els horticultors calderins mantinguin aquesta joia de les hortes.

Caldes de Montbui va ser, temps enrera, una gran productora del cireres, amb molt de renom arreu, de fet, al segle XIX, la reina regent Maria Cristina se les feia portar cada any a Madrid, i en l'època de la República es va emetre paper moneda amb un detall de les cireres de Caldes a l'anvers.

La terra de sauló i el mircroclima calderí són els principals responsables del sabor i la qualitat d'aquesta fruita. Entre les varietats de cireres que es conreen a la vila hi han la Burlat, la més primerenca, vermellosa, dolça i tova, la Cor de colom, més grosseta, vermella i groga, que madura entre juny i juliol, la coneguda Picota, i la Stark hardy/Giant starking, dolça i de color vermellós intens.

En les Jornades Gastronòmiques participen els següents restaurants de la vila: Balneari Broquetas, Balneari Termes Victòria, Burg & Gintonic, càmping El Pasqualet, El Cafè del Centre Cooperativa, El Festuk Cafè, El Remei, La Llamborda de Caldes, La Rectoria, Mediterrània, Na Madrona, Robert de Nola i Rosset. Cadascun d'ells oferirà un menú inspirat en la cirera calderina. Aquí podeu consultar els menús que oferirà cada restaurant.

També participaran forns i pastisseries de Caldes, com el Forn l'Espiga d'Or, amb un pa de cireres estofades i magdalenes de cireres, la Pastisseria Muntada amb un financier d'ametlles amb cireres naturals, la Pastisseria Sant Antoni amb una Sacher amb melmelada de cireres i la Caffè Iseo Gelateria amb un gelat artesà de cirera. També la vinoteca La Vallesana participarà amb un licor de cireres.

I quan aneu a Caldes, aprofiteu per visitar el Museu Thermalia, al costat de les Termes Romanes davant de la Font del Lleó, on us informaran sobre les visites guiades a la vila termal i d'altres activitats que podeu realitzar durant la vostre estada al Poble que Bull.