Carbassó a la palermitana (Zucchine alla palermitana)

Ja feia un parell de mesos que no participava en el repte CRI: fa dos mesos vaig arribar tard, i el mes passat ja no hi vaig ni arribar. Aquesta vegada, no obstant, vaig llegir la recepta salada, típica de Sicília, i la vaig preparar el dia següent per sopar; i és que la recepta pórta pocs ingredients, que segur teniu a la cuina, i es prepara en un moment, de manera que, voilà! aquí teniu la meva aportació per aquest mes: Carbassó a la palermitana. Segons la recepta, elegida per l'amfitriona d'aquest mes, Marisa de Thermofan, aquesta porta només sal, nou moscada, i orenga. Jo pensant en les limitacions gustatives del carbassó, vaig pensar en afegir-li quelcom més, i vaig trobar per internet altres versions de la mateixa recepta palermitana que afegien vinagre blanc i sucre, i jo com tiro més al dolç que al salat -també és cert que moltes porten anxoves, cosa que no m'agrada gens- vaig tirar per la versió més dolça de la recepta, i és que el vinagre blanc i el sucre lliguen molt bé i fan aquest plat força atractiu pel paladar. Crec que pot ser una guarnició ideal per acompanyar peixos blaus i carns.


Ingredients per a dos persones (com acompanyament):

  • Un carbassó gran (350 grams aprox)
  • una cullerada d'oli d'oliva verge extra
  • un all
  • tres cullerades de vinagre blanc, jo vaig fer servir el Riesling de Castell de Gardeny.
  • una cullerada de sucre
  • sal
  • pebre blanc mòlt
  • orenga seca

Tallem el carbassó en rondanxes gruixudes. En una paella posem oli i aboquem un all tallat ben petit o trinxar; remenem fins que s'enrosseixi, i aleshores, vigilant de que no es cremi, afegim les rodanxes de carbassó i les saltegem una estona fins que agafin una mica de color. A continuació afegim el vinagre i el sucre, baixem el foc i tapem la paella per que es cuini el carbassó i absorbeixi el gust de la resta d'ingredients; hem de vigilar que no es cremi el carbassó per manca de líquid -podem anar afegint cullerades d'aigua-, i remenant amb compte per evitar que es trenquin les rodanxes. Jo els he deixat coure uns 10 minuts perquè a casa es agraden les verdures un pèl cruixent o poc fetes, de manera que si voleu les podeu deixar coure 10 minuts més. Poc abans de retirar-la del foc, rectifiquem de sal i pebre blanc i afegim l'orenga seca, i remenem. Servim el carbassó tebi.

Com sempre, no us perdeu de visitar la resta de blogs participants al repte per veure les  interpretacions que fan de les receptes elegides aquest mes, i sobretot no us oblideu de fer una ullada al blog de Marisa, Thermofan, amb un munt de delicioses receptes elaborades amb thermomix i amb el mètode tradicional.