Tasta el Bages

Aquest dissabte s'ha celebrat la primera ediciĆ³ de "Tasta El Bages", una iniciativa emmarcada dintre dels actes d'ExpoBages, amb la finalitat de donar a conĆØixer els productes gastronĆ²mics que s'elaboren a la comarca. L'activitat, organitzada per Proper, al que aprofitem des d'aquĆ­ per desitjar-li molta sort en el nou projecte que ara engega-, Fira de Manresa i l'Ajuntament de la ciutat, s'ha celebrat a la PlaƧa Major de Manresa, amb la voluntat de potenciar i revitalitzar el casc antic manresĆ  i el seu mercat tradicional dels dissabtes.

A "Tasta el Bages" es podien degustar i comprar productes directament del productor, o cuinats pels millor xefs de la comarca acompanyats dels vins de la DO Pla de Bages. Entre els participants podĆ­em trobar Mengem de l'Hort, una cooperativa de treball i consum, amb els seus productes de la horta, Formatges Muntanyola, que des de fa un parell d'anys gestiona la FundaciĆ³ Ampans, Olis Migjorn, que aposten pel cultiu biolĆ²gic, Artelac, elaborador de productes ecolĆ²gics derivats de la llet de cabra, l'Obaga de l'Agneta, productor ecolĆ²gic de vi i oli, la carnisseria MercĆØ Aloy, el Forn de Pa Coma, quarta generaciĆ³ de forners, que ostenta el distintiu d'Artesans Alimentaris que atorga la Generalitat de Catalunya o Pastateca, obrador de pasta fresca artesana de Manresa. Entre els restauradors participants, hi eren Cal Magre, del que vam tastar una mini hamburguesa de vedella ecolĆ²gica de Castelltallat amb xips de verduretes, l'Espai Rubiralta, el Restaurant GaudĆ­, que va elaborar dos platets deliciosos, un suquet de sĆ­pia amb xips de remolatxa i un de patata amb favetes i cansalada saltejades, la Taverna 1913, la Vermuteria Santa Rita i la Taverna dels Set Turons; per la seva banda, el SetĆØ Cel va oferir una selecciĆ³ de vins de la DO Bages.


Entre els vins seleccionats de la DO Pla de Bages presents a "Tasta el Bages" no podia faltar un picapoll (Picapoll d'Artium), varietat autĆ²ctona de la comarca i que ha esdevingut sĆ­mbol identitari del Bages. Altres varietats autĆ²ctones que s'estan recuperant sĆ³n el Picapoll negre, el Sumoll i el MandĆ³.

"Tasta el Bages" vol ser tambĆ© el punt de partida d'un projecte que pretĆ©n incrementar el consum del producte de proximitat mitjanƧant la seva difusiĆ³ amb activitats complementĆ ries com demostracions de cuina en directe, xerrades i tasts i d'altres activitats de caire lĆŗdic que tambĆ© serveixin per dinamitzar el centre histĆ²ric de la ciutat.

Vam tenir temps per visitar el mateix dia l'exposiciĆ³ de Camins de Bages situada a la Plana de l'Om, on es van situar estands que facilitaven informaciĆ³ turĆ­stica de tota la comarca, i on vam trobar els amics de Bages Terra de Vins, dels que us vam parlar fa uns dies, quan vam visitar les tines de pedra de la Vall del Flequer, - us recomanem que visiteu la seva pĆ gina web per conĆØixer les seves propostes enoturĆ­stiques i culturals-; tambĆ© hi havien altres estands amb informaciĆ³ sobre les activitats que es poden realitzar al Geoparc de la Catalunya Central, activitats per tots els gustos i Ć©s que, com diu l'eslĆ²gan de Camins del Bages, hi ha tot un territori per descobrir...i assaborir en aquesta comarca de la Catalunya Central!