Tasta el Bages

Aquest dissabte s'ha celebrat la primera edició de "Tasta El Bages", una iniciativa emmarcada dintre dels actes d'ExpoBages, amb la finalitat de donar a conèixer els productes gastronòmics que s'elaboren a la comarca. L'activitat, organitzada per Proper, al que aprofitem des d'aquí per desitjar-li molta sort en el nou projecte que ara engega-, Fira de Manresa i l'Ajuntament de la ciutat, s'ha celebrat a la Plaça Major de Manresa, amb la voluntat de potenciar i revitalitzar el casc antic manresà i el seu mercat tradicional dels dissabtes.

A "Tasta el Bages" es podien degustar i comprar productes directament del productor, o cuinats pels millor xefs de la comarca acompanyats dels vins de la DO Pla de Bages. Entre els participants podíem trobar Mengem de l'Hort, una cooperativa de treball i consum, amb els seus productes de la horta, Formatges Muntanyola, que des de fa un parell d'anys gestiona la Fundació Ampans, Olis Migjorn, que aposten pel cultiu biològic, Artelac, elaborador de productes ecològics derivats de la llet de cabra, l'Obaga de l'Agneta, productor ecològic de vi i oli, la carnisseria Mercè Aloy, el Forn de Pa Coma, quarta generació de forners, que ostenta el distintiu d'Artesans Alimentaris que atorga la Generalitat de Catalunya o Pastateca, obrador de pasta fresca artesana de Manresa. Entre els restauradors participants, hi eren Cal Magre, del que vam tastar una mini hamburguesa de vedella ecològica de Castelltallat amb xips de verduretes, l'Espai Rubiralta, el Restaurant Gaudí, que va elaborar dos platets deliciosos, un suquet de sípia amb xips de remolatxa i un de patata amb favetes i cansalada saltejades, la Taverna 1913, la Vermuteria Santa Rita i la Taverna dels Set Turons; per la seva banda, el Setè Cel va oferir una selecció de vins de la DO Bages.


Entre els vins seleccionats de la DO Pla de Bages presents a "Tasta el Bages" no podia faltar un picapoll (Picapoll d'Artium), varietat autòctona de la comarca i que ha esdevingut símbol identitari del Bages. Altres varietats autòctones que s'estan recuperant són el Picapoll negre, el Sumoll i el Mandó.

"Tasta el Bages" vol ser també el punt de partida d'un projecte que pretén incrementar el consum del producte de proximitat mitjançant la seva difusió amb activitats complementàries com demostracions de cuina en directe, xerrades i tasts i d'altres activitats de caire lúdic que també serveixin per dinamitzar el centre històric de la ciutat.

Vam tenir temps per visitar el mateix dia l'exposició de Camins de Bages situada a la Plana de l'Om, on es van situar estands que facilitaven informació turística de tota la comarca, i on vam trobar els amics de Bages Terra de Vins, dels que us vam parlar fa uns dies, quan vam visitar les tines de pedra de la Vall del Flequer, - us recomanem que visiteu la seva pàgina web per conèixer les seves propostes enoturístiques i culturals-; també hi havien altres estands amb informació sobre les activitats que es poden realitzar al Geoparc de la Catalunya Central, activitats per tots els gustos i és que, com diu l'eslògan de Camins del Bages, hi ha tot un territori per descobrir...i assaborir en aquesta comarca de la Catalunya Central!