Gelat de xarop d'auró amb nous pecanes

El xarop d'auró és un ingredient que vaig descobrir a les pel·lícules  nord-americanes, quan els protagonistes esmorzaven a la cuina pancakes banyats en litres i litres de xarop d'auró. Un dia que el vaig trobar en un supermercat, a un preu raonable -perquè no és producte barat, especialment si és de qualitat- vaig decidir comprar-lo i tastar aquest producte amb nom tan suggeridor; el resultat, un xarop molt dolç amb un gust final a toffee. Com de receptes n'hi han moltes a les xarxes, vaig decidir, tenint en compte que ara sí que sembla que ha arribat l'estiu, inaugurar la temporada de gelats primavera-estiu 2016, amb un gelat de Xarop d'auró amb nous pecanes, que ens ha agradat molt; he hagut d'ajustar les quantitats de la recepta original perquè patia perquè el gelat fos massa dolç, per això, si us animeu a fer-lo a casa, aneu afegint el xarop poc a poc, i ajustant-lo al vostre gust. Us haig de dir que, malgrat la dolçor del xarop, no és un gelat que embafi i el gust final a toffee combinat amb les nous pecanes torrades fa que sigui un gelat ben deliciós.
Ingredientes per a 4-6 persones:
  • 200 ml de llet sencera
  • 2 rovells d'ou (mitjans)
  • 50 grams de sucre morè
  • 300 ml de nata 35% MG
  • 150 ml de xarop d'auró (la recepta original, 175ml)
  • 100 grams de nous pecanes (la recepta original, 150 grams)
Si fem el gelat amb gelatera, hem de posar el dia abans el cubell en el congelador.

Primer torrem al forn les nous a 150º, només amb la part de dalt del forn encesa, i durant uns 10 minuts vigilant que no se'ns cremin; de seguida que sentiu l'olor a torrat, les podeu treure. Quan es refredin, les piquem amb un ganivet -s'esmicolaran amb molta facilitat-.

En un bol batem els rovells d'ou amb el sucre morè, uns 4 minuts. En una cassola aboquem la nata i la llet i les posem a foc mig just fins que comencin a bullir, aleshores retirem la cassola del foc i afegim la llet als rovells d'ou, remenant constantment. Tornem a posar tot el líquid a la cassola, i a foc suau, remenem sense parar fins que la crema espesseixi -per saber si la crema està a punt, mullem la cullera de fusta en la crema i  li passem un dit per sobre, si queda una marca ben definida, la barreja està al punt-. Retirem la cassola del foc i afegim el xarop d'auró i barregem fins que s'integrin tots els ingredients.

Quan la crema estigui ben freda -la podeu deixar d'un dia per l'altra al frigorífic-l'aboqueu poc a poc a la gelatera, ja en marxa, vigilant de que el líquid no toqui les parets de la gelatera, i la deixem treballar uns 20 minuts; uns minuts abans, aboquem les nous ben picades.

Com es tracta d'un gelat molt cremós, us aconsello que el fiqueu al congelador un parell d'hores abans de menjar-lo, tot i així es desfà molt ràpid -així ha sortit la foto-. Si no tenim gelatera, fiquem la crema en un tupper o recipient metàl·lic i el deixem al congelador un parell d'hores; el traiem i el remenem amb una espàtula o cullera de fusta per trencar els cristalls de gel que es faci a l'interior; farem el mateix cada 2 o 3 hores, fins que aconseguim una textura cremosa.


Recepta del llibre El libro de los helados y sorbetes de Vicki Smallwood, Edicions Robinbook