Bombolotti ripieni di Nutella o una delícia italiana farcida de Nutella

Ja fa dies que hem tornat a la rutina després de les festes de Nadal, en tots els àmbits, i també en el "mundillo bloguero". Tornen els reptes i amb ells el repte organitzat per "El cajón desastre de Maggie":el reto Cocina Regional Italiana (CRI), versió 2.0, on descobrirem noves receptes italianes, unes elegides per Margot i altres per la persona amfitriona en les diferents edicions del repte. Per estrenar la versió 2.0 del repte, Margot ha elegit com amfitriona a Rosi de Mi mundo pinkcake , un blog que us recomano per la varietats de receptes que té i com estan de ben explicades, i és que Rosi és un gran cuinera, com podreu comprovar si visiteu el seu blog.

Per començar aquest any, m'he decidit per una recepta dolça. Com sempre, abans de fer la recepta, m'he passejat per internet per veure què eren exactament els bombolotti, i són una mena de brioxos, típics de Calàbria, que es poden farcir de melmelada, crema o de Nutella. I encara que jo no tinc massa pràctica amb les masses fermentades, ha estat llegir la paraula Nutella i m'he llençat a l'aventura!...bé això i que vaig trobar a YouTube un vídeo que explicava en italià com fer-ne els bombolotti...i com es poden farcir de Nutella!...Bé això crec que ja us ho he dit abans...i és que és sentir parlar de Nutella i perdre la por a les masses fermentades!

Aquí teniu doncs una versió de la recepta de bombolotti elegida per Rosi. La recepta original la podeu trobar aqui, a l'igual que la llista de participants del repte d'aquest mes. Espero que us animeu a descobrir amb el repte CRI l'apassionant món de la cuina regional italiana.



Pel ferment:
  • 10 grams de farina de força alta (w350)
  • 10 grams de sucre blanc
  • 70 ml de llet sencera tèbia
  • 5 grams de llevat fresc
Per la massa:
  • 250 grams de farina de força alta (per fer briox)
  • 1 ou a temperatura ambient
  • 40 ml de llet sencera tèbia
  • 25 grams de mantega fosa
  • 35 grams de sucre
  • un pessic de sal
  • un rovell d'ou
  • nutella
  • sucre llustre
Primer preparem el ferment, desfent el llevat en la llet tèbia i afegint després el sucre i la farina; quan estigui tot dissolt, tapem el bol amb film transparent i el deixem una mig hora en un lloc que no sigui fred; jo l'he posat a prop d'un radiador, no a sobre, perquè l'escalfor fes treballar el llevat, duplicant el seu volum.

Passada la mig hora - jo vaig necessitar una hora perquè puges una mica el ferment-, barregem en un altre bol 200 grams de farina de força, la llet sencera tèbia, l'ou batut, el sucre i la mantega; quan estiguin mig mesclats, afegim el ferment i barregem fins que aconseguim fer una bola amb tots els ingredients; si veieu que la massa no es desenganxa de les parets del bol, afegiu una mica més de farina -aneu afegint la farina poc a poc-. Quan hàgim aconseguit fer una bola amb la massa, la comencem a treballar sobre el marbre, prèviament empolsinat de farina. A mida que treballem la massa, veurem que cada vegada és menys enganxifosa i més elàstica. Quan veiem que la superfície de la massa, quan fem una bola, sigui llisa, aleshores la deixem reposar de 2-3 hores dintre del bol, tapada amb film transparent, fins que tripliqui el seu volum. Aleshores l'aboquem altre vegada sobre el marbre i l'estirem amb un corró fins deixar-la amb un gruix de 5-7 mm; a continuació la tallem amb un tallador metàl·lic rodó i disposem els discs de massa sobre una safata de forn coberta amb un silpat o paper de forn. Compteu que necessitarem per cada bombolotti dos discos. En un posarem el farcit, en aquest cas la Nutella, i abans de tapar-lo amb l'alta disc, pintarem la vora amb rovell d'ou batut i premerem amb els dits per que quedin ben tancats. Deixem reposar uns 30 minuts més i mentrestant encenem el forn a 180º, dalt i baix. Passat els 30 minuts, finquem els pastissets al forn, entre 20-25 minuts, vigilant que no es daurin massa de dalt. Quan es refredin, els empolsinem de sucre llustre.

Font: Le ricette di Alice