Per començar aquest any, m'he decidit per una recepta dolça. Com sempre, abans de fer la recepta, m'he passejat per internet per veure què eren exactament els bombolotti, i són una mena de brioxos, típics de Calàbria, que es poden farcir de melmelada, crema o de Nutella. I encara que jo no tinc massa pràctica amb les masses fermentades, ha estat llegir la paraula Nutella i m'he llençat a l'aventura!...bé això i que vaig trobar a YouTube un vídeo que explicava en italià com fer-ne els bombolotti...i com es poden farcir de Nutella!...Bé això crec que ja us ho he dit abans...i és que és sentir parlar de Nutella i perdre la por a les masses fermentades!
Aquí teniu doncs una versió de la recepta de bombolotti elegida per Rosi. La recepta original la podeu trobar aqui, a l'igual que la llista de participants del repte d'aquest mes. Espero que us animeu a descobrir amb el repte CRI l'apassionant món de la cuina regional italiana.
Pel ferment:
- 10 grams de farina de força alta (w350)
- 10 grams de sucre blanc
- 70 ml de llet sencera tèbia
- 5 grams de llevat fresc
- 250 grams de farina de força alta (per fer briox)
- 1 ou a temperatura ambient
- 40 ml de llet sencera tèbia
- 25 grams de mantega fosa
- 35 grams de sucre
- un pessic de sal
- un rovell d'ou
- nutella
- sucre llustre
Passada la mig hora - jo vaig necessitar una hora perquè puges una mica el ferment-, barregem en un altre bol 200 grams de farina de força, la llet sencera tèbia, l'ou batut, el sucre i la mantega; quan estiguin mig mesclats, afegim el ferment i barregem fins que aconseguim fer una bola amb tots els ingredients; si veieu que la massa no es desenganxa de les parets del bol, afegiu una mica més de farina -aneu afegint la farina poc a poc-. Quan hàgim aconseguit fer una bola amb la massa, la comencem a treballar sobre el marbre, prèviament empolsinat de farina. A mida que treballem la massa, veurem que cada vegada és menys enganxifosa i més elàstica. Quan veiem que la superfície de la massa, quan fem una bola, sigui llisa, aleshores la deixem reposar de 2-3 hores dintre del bol, tapada amb film transparent, fins que tripliqui el seu volum. Aleshores l'aboquem altre vegada sobre el marbre i l'estirem amb un corró fins deixar-la amb un gruix de 5-7 mm; a continuació la tallem amb un tallador metàl·lic rodó i disposem els discs de massa sobre una safata de forn coberta amb un silpat o paper de forn. Compteu que necessitarem per cada bombolotti dos discos. En un posarem el farcit, en aquest cas la Nutella, i abans de tapar-lo amb l'alta disc, pintarem la vora amb rovell d'ou batut i premerem amb els dits per que quedin ben tancats. Deixem reposar uns 30 minuts més i mentrestant encenem el forn a 180º, dalt i baix. Passat els 30 minuts, finquem els pastissets al forn, entre 20-25 minuts, vigilant que no es daurin massa de dalt. Quan es refredin, els empolsinem de sucre llustre.
Font: Le ricette di Alice