Penne rigate amb carxofes

Si estàs al Baix Llobregat i és temporada de carxofes, has d'aprofitar per comprar-ne -si no és que no t'agraden, és clar! I és que ahir vam visitar La Mostra Comercial i Agrícola de Sant Vicenç dels Horts i, entre activitat i activitat, vam aprofitar un moment per buscar les parades del Mercat de Pagès i fer una bona provisió de carxofes del Prat. Varietat, blanca de Tudela, la Carxofa Prat, pel tipus de terreny on es cultiva, el Delta del Llobregat, i pel clima temperat per la protecció de les muntanyes i l'acció marina de la Mediterrània, és més dolça i tendra que altres varietats. Actualment s'està treballant per aconseguir la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) de la Carxofa Prat, fet que serà positiu per la continuïtat del Parc Agrari del Llobregat.

Aprofitant que avui era diumenge, he estar remenant els llibres de cuina de casa per trobar una recepta senzilla que tingués com a protagonista la carxofa, i he trobat al llibre de l'Antonella Speranza, La Pasta per als Catalans, Eliche amb carxofes, un recepta molt senzilla de fer amb quatre ingredients que tots tenim a casa. Ha sortit un deliciós plat de pasta amb carxofes amb el que ens hem llepat els dits! I és que amb ingredients de qualitat no calen preparacions molt complicades per poder gaudir d'un saborós plat a taula!
Ingredients per a dues persones:
  • 160 grams de pasta penne rigate (encara que la recepta original era amb pasta en espiral)
  • 4 carxofes (també podeu posar només 2 o 3, segons la mida i quant us agradin)
  • 1/4 de litre de brou vegetal
  • julivert fresc (jo vaig fer servir sec perquè no en tenia a casa)
  • 2 grans d'all
  • 25 grams de mantega
  • 1/2 cullerada de farina de blat
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre blanc
  • parmesà ratllat
  • mitja llimona
Primer rentem les carxofes, traiem les fulles més verdes i tallem la base i les puntes per deixar només la part més tendre. Les tallem en làmines i les fiquem en un bol i les cobrim amb aigua i una mica de julivert fresc o bé un raig de suc de llimona, per que no s'oxidin.

Posem en una cassola l'aigua a bullir per fer la pasta; en un paella posem un raig d'oli i daurem un parell d'alls pelats un parell de minuts; els retirem i aboquem les carxofes tallades i julivert picat ben fi i les saltegem un parell de minuts; les salpebrem. A continuació posem el brou vegetal fins cobrir quasi bé les carxofes i tapem la paella fins que aquestes estiguin tendres, entre 5-10 minuts, depenent de com de gruixudes les hàgim tallades.

Quan l'aigua per fer la pasta estigui bullint, aboquem els penne rigate, remenem i els coem fins que estiguin al dente, vigilant el temps de cocció recomanat pel fabricant, i en cas de dubte, els tastem per evitar que se'ns passi la pasta.

Quan les carxofes estiguin tendres, traiem la tapa i deixem que evapori una mica el brou. Mentrestant, i sense perdre de vista la paella o ens quedarem sense líquid, mesclem la mantega amb la farina i el julivert picat -jo he ficat la mantega uns segons al microones per que estigués tova i es pogués treballar bé-; quan tinguem tots els ingredients mesclats fem una bola que posarem a la paella i amb la mica de brou que hàgim deixat, la remenarem fins que es desfaci i lligui amb el brou aconseguint una salsa clara. Si us manca líquid, podeu posar una mica més de brou, però no es tracta d'un plat amb molta salsa. Aboquem la pasta a la paella i, amb el foc fluix, mesclem bé tots els ingredients abans de servir-los calents. Acompanyem el plat amb formatge parmesà ratllat.