Nova edició Instawalk Fira de l'Oli de les Garrigues

L'any passat va ser el primer any que vam assistir a la Fira de l'Oli qualitat verge extra i de les Garrigues; és una fira que es celebra des de l'any 1963 a Les Borges Blanques pels voltants de la festivitat de Sant Antoni. L'any 1997 dintre dels actes de la Fira es va organitzar la primera edició de la Fira de l'Oli, qualitat verge extra, que avui en dia ja es una fira consolidada a Catalunya, i que l'any vinent intentarà promocionar-se a nivell de l'estat espanyol per incrementar el nombre de visitants que ja rep actualment d'altres zones de la península com Aragó, Madrid o el País Basc.

Aquest any hem participat en una nova edició de la trobada d'Instagramers, amb una agenda força interessant: un tast dels olis elaborats amb diferents tipus d'oliva: verda amarga, verda dolça i oliva madura. El més important és saber, però, la diferència entre un oli verge, un verge extra i un oli llampant. Els oli verge i verge extra s'extreuen de les olives amb mètodes mecànics de premsat o centrifugat però sense que se'ls faci cap tractament químic. Si aquest oli no té cap defecte es cataloga com a oli verge extra, i si en té algun serà oli verge.

Quins són aquestes defectes que diferencien un oli verge d'un oli verge extra? Olors a fusta o a terra humida, sabor agre o avinat, defectes que venen donats per malalties de la planta, o per olives agafades de terra o amuntegades massa temps -l'oli d'oliva verge extra s'ha de premsar en un màxim de 24 hores des de que s'han collit de les oliveres-. Quan l'oli requereix d'un tractament químic per que sigui comestible, és quan es cataloga com a oli llampant.

Els olis d'oliva verge extra no tenen data de caducitat, però sí de consum preferent, ja que tenen polifenols, que són antioxidants, i que es van perdent amb el temps; per això és recomanable consumir-los en un termini màxim de dos anys des del seu envasat. No passa el mateix amb els olis llampants, que al portar productes químics, sí que cal vigilar la seva data de caducitat.

Després del tast d'olis, vam visitar la Fira i l'Oli-Bar, novetat d'aquest any, on els visitants podien tastar els olis presents a la Fira i elegir-ne el millor, premi que va guanyar Olis Roc de Vallbona de les Monges, presentat amb un envàs amb un original decoració per una ampolla d'oli.

A continuació ens vam traslladar caminant fins al Terrall, una zona verda amb dues basses plenes de peixos, cignes i ànecs envoltades per un gran jardí que ha de ser esplèndid amb els arbres florits. Antigament era una bassa que recollia l'aigua de pluja i servia d'abeurador pels animals i per abastir el molí d'oli de biga. El Terrall també dóna nom als olis produïts per la Cooperativa Sant Isidre de les Borges Blanques que té una gran tenda al costat de la plaça i que recomano visitar per la varietat de productes frescos i envasats que podeu trobar de la mateixa cooperativa i d'altres cooperatives d'arreu.

Després de veure la cavalcada dels Tres Tombs, vam tornar cap al recinte firal per assistir a un tast de vins del Celler Vinya els Vilars, que vam acompanyar amb unes coques de recapte i un tast de cassola de tros, preparades i servides pels estudiants de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida, que van fer una gran feina.

La cassola de tros de Juneda és un menjar típic d'aquesta vila, i té l'origen en el menjar que preparaven els pagesos al camp, amb els aliments que s'enduien de casa i els que trobaven a l'hort. Cadascun té la seva recepta, però es diferencien dos tipus de cassola de Tros segons el productes de temporada, la d'hivern amb espinacs i patates i la d'estiu amb ceba, pebrot i albergínia. Per sucar la salsa, que era espectacular, pa de ronyó, un pa típic de les Garrigues, petit, de crosta gruixuda i fumada, amb una molla humida,  molt consistent i esponjosa; un pa que que només es pot coure en un forn conegut com a morú. I no puc deixar d'esmentar el deliciós pa amb xocolata amb oli i escates de sal, que vam menjar al final del tast...espectacular!

Per últim transcric una frase que estava a l'stand on vam fer el tast: "Si consumim productes de proximitat estarem reconeixent els talent i l'esforç dels nostres pagesos i productor i contribuirem a la riquesa de les nostres terres i a la presència del nostre país en els mercats internacionals."

 * Hem fet servir informació facilitada pels organitzadors de l'Instawalk Fira de l'Oli i les Garrigues.