Tast de vins a Subirats Tasta'l

Diumenge passat es va celebrar a Sant Pau d'Ordal la 11ª Mostra de Vins, Caves i Productes de la Terra, Subirats Tasta'l. Subirats és el terme municipal més gran de l'Alt Penedès i està situat entre Sant Sadurní d’Anoia, la Capital del cava, i Vilafranca del Penedès, la Capital del vi; està reconegut com la Capital de la vinya, ja que és el municipi amb més extensió de vinyes de la comarca. Té quinze nuclis de població, un d'ells, Sant Pau d'Ordal, molt conegut pel Mercat del Préssec d'Ordal, que es celebra entre els mesos de juliol i setembre. I és que Subirat és conegut arreu pels vins i caves que s'elaboren als seus cellers, però també per altres productes com les melmelades de raïm de Vinyet o les melmelades de les Filos, les herbes de Natural Subirats, l'oli de Ferré Amell, les Cerveses La Subirana o la mel de Mallofré, productes de qualitat i de proximitat que fan que Subirats sigui destí enoturístic i gastronòmic tot l'any. Us aconsello que feu una ullada a la pàgina de Turisme Subirats on trobareu informació sobre totes les activitats culturals i gastronòmiques que es realitzen periòdicament.
Aquest any, ha estat el primer any que dintre de les activitats de Subirats Tasta'l s'ha inclòs un tast de vins guiats, de la ma de l'enòleg Lluís Ràfols, al Centre Agrícola de Sant Pau d'Ordal.

Vam començar l'activitat amb una petita introducció sobre la Denominació d'Origen Penedès, que no només inclou les comarques de l'Alt i Baix Penedès, sinó també part d'altres com l'Anoia, l'Alt Camp, el Garraf,  el Tarragonès i el Baix Llobregat; està delimitada geogràficament per la Serralada del Litoral i la del Prelitoral, en l'anomenada Depressió del Penedès. El passat mes d’abril, el plenari de la DO Penedès va aprovar per unanimitat el mapa de subzones de la denominació, fixant set zones ben diferenciades: la Conca del riu Anoia, les Valls del Bitlles Anoia, la Conca del riu Foix, la Serra d’Ancosa, el Massís del Garraf, els Costers de l’Ordal, la Marina del Garraf i els Costers del Montmell, cadascuna amb unes condicions geogràfiques i climàtiques que donen personalitat pròpia als seus vins, dintre de la DO Penedès.
Abans d'entrar als tasts, en Lluís Ràfols ens va recordar que del raïm, el 8% és pallofa, el 88% polpa i el 4% granet o pinyol, i que és molt important la manipulació del raïm i el premsat perquè la pallofa dóna el color al vi però també li pot donar un gust amargant. Ens va recordar com s'elabora el vi i el cava, i els principis bàsics per realitzar un tast.
Vam tastar quatre vins i dos caves:
  • Cepell Blanc 2015 d'Eudald Massana , un vi jove d'agricultura ecològica, elaborat amb les varietats Macabeu, Xarel·lo, Moscat i Viognier, amb aromes florals, molt fresc; ideal per maridar amb peixos blancs,  pasta amb salses cremoses, sípies, mol·luscs o carn blanca.
  • So Seré 2012 de Castellroig, Xarel.lo i Chardonnay de vinyes velles fermentat en botes de roure francès deixant les mares durant uns 5 mesos per donar-li untuositat en boca. Notes de d'espècies, fruita madura i plàtan. Ideal per maridar amb peixos al forn, carns blanques, arrosos amb carn, formatges blaus. 
  • Duc de Foix rosat 2015 de la Cooperativa Covides, elaborat amb Cabernet Sauvignon, de color cirera brillant, amb aromes potents a fruites vermelles. Molt fresc amb notes en boca de maduixes i caramel. Per maridar amb aperitius, pasta, carns suaus, formatges i marisc. Aquest tipus de vins, ens va recomanar l'enòleg de consumir-los el primer any.
  • Coma Romà Rosat 2014  vi ecològic elaborat  amb Ull de llebre, de color vermell pàl·lid amb aromes fresques i de fruites del bosc. Un gust més apagat que l'anterior rosat. Ideal també per maridar amb carns blanques i pasta.       
  • Brut Nature Fèlix Massana Ràfols 2015, cava de cultiu ecològic, amb criança de 24 mesos amb les mares en ampolla; té notes de flors blanques i mantega i és molt cremós en boca. Es recomana per acompanyar aperitius, plats lleugers amb base de marisc, peix, arròs i carns blanques.
  • Cardús Gran Reserva Brut Nature 2009 de Bertha Criança en ampolla de 30-50 mesos. Notes de fruits secs, torrats i notes làctiques -el llevat quan mort cedeix substàncies aromàtiques i enriqueix el cava amb aromes de criança com torrats i brioxeria-. Gust llarg amb notes fumades. Ideal per plats consistents.
Aprofitem que a casa nostra s'elaboren vins i caves de molta qualitat a preus assequibles; animeu-vos a descobrir nous vins visitant els cellers que tenim arreu de Catalunya i si podeu, assistiu a algun tast de vins guiats; per les xarxes en trobareu que es fan tot sovint, i molts, a preus assequibles.