Trobada bloguera a Girona

La Pilar, del blog Les receptes que m'agraden ens va convidar a Girona per la inauguració de la temporada tardor/hivern 2015 de l'Aula Gastronòmica del Mercat del Lleó, una temporada plena d' "estrelles" convidades: per una banda,els showcookings amb alguns del millors cuiners de les comarques gironines, molts d'ells amb una estrella Michelin: Quim Casellas, Víctor Trochi, David Heras, Albert Sastregener, Fina Puigdevall i Pere Arpa; per altra banda, cursos de cuina fàcil de la ma de la mateixa Pilar, la nostra amfitriona, una gran cuinera amb un blog Les receptes que m'agraden -que segur coneixeu- ple de receptes saboroses i fàcils de fer. Una temporada, la de l'Aula Gastronòmica del Mercat del Lleó, per no perdre-se-la!

Justament per la inauguració de l'Aula Gastronòmica, en Pere Arpa del restaurant Ca l'Arpa de Banyoles ens va oferir un showcooking amb la gamba vermella com a ingredient principal. La gamba vermella es pesca des de Roses fins a Blanes. Com es tracta d'un crustaci que "viatja" molt no hi ha molta diferència si es pesca en un lloc o altre, però si l'afecta molt com es pesca i la seva manipulació fins arribar a la cuina, ja que és una aliment que s'oxida molt ràpid, així que, si no l'hem de consumir a curt plaç, millor congelar-la i descongelar-la quan la necessitem, amb aigua amb sal.
La gamba és blanca i quan mor es torna rosada; si és fresca, té una textura gelatinosa.

Els plats que va elaborar en Pere Arpa van ser un tartar de gamba vermella, uns peus de porc amb  amb gambes i saltejat de bolets i uns raviolis d'albergínia farcits de gambes.

Us explico uns quants consells que ens va donar en Pere durant el showcooking:
  • Quan fem un escabetxat, millor si posen el vinagre a la paella on estem coent els altres ingredients perquè la calor fa que s'evapori una mica i s'absorbeixi millor.
  • Respecte a la gamba, reservem els caps per fer caldo, i les potes i la closca les poden ficar al forn per que s'assequin i després arrebossar-les amb farina i fregir-les per menjar-les com aperitiu.
  • Aconsella fer la gamba al forn, en lloc de saltejar-la a la paella; cal posar-la sobre un llit de sal grossa i ficar-la al forn a 160º un parell de minuts; us quedarà més saborosa.
  • Si us agrada el bacallà confitat, en Pere el fa posant el bacallà en una safata amb l'oli, amb la pell cap amunt -tots els ingredients en fred-, i ficant-lo al forn a 180º durant 6 minuts.
  • Per donar aroma, millor si fem servir la pell de la llimona en lloc del seu suc, ja que aquest cou i la pell només aromatitza.
Després de degustar els plats cuinats pel Pere Arpa, la Pilar ens va fer de guia per les paredes del mercat, i vam poder conèixer alguns dels paradistes i tastar alguns dels productes que es poden trobar al Mercat del Lleó.


El Mercat del Lleó, situat a la plaça Francesc Calvet i Rubalcaba, coneguda popularment com la plaça del Lleó -hi ha una columna coronada amb un lleó al costat del mercat- es va inaugurar ara farà 71 anys, el 3 de novembre de 1944. Encara que es parla de que el seu orígen és medieval, va ser al segle XVIII, i el mercat setmanal que es celebrava a la plaça de les Cols, el que donaria lloc al mercat municipal. Des de la seva inauguració fins avui en dia, ha patit varies reformes per adaptar-se als nous temps, incloent la inauguració l'any 2009 de l'Aula Gastronòmica, amb la presència del cuiner Joan Roca.

Com fan tots el mercats que volen adaptar-se als temps que corren, avui en dia podem trobar producte fresc tradicional com la carn, el peix, fruites i verdures, i tot tipus de delicatessen i productes més elaborats, de proximitat i d'importació. No hi ha res com anar al mercat i descobrir productes nous de la ma de professionals que coneixen el producte que venen.

Tot seguit, la Pilar ens va portar fins al Firatast, que es celebrava aquell cap de setmana a Girona. Firtast és la fira de degustació per excel·lència de Catalunya: en ella els visitants poden degustar plats i productes per un cost entre 1 i 3 euros, i elegir entre gairebé 300 opcions. El fet que enguany el Firatast hagi arribat a la seva 22ª edició avala l'èxit de la seva fórmula. Nosaltres, que era el primer any que anàvem, repetirem l'any vinent.

I si no va ser prou rodó el dia, encara la Pilar ens va reservar una última sorpresa: un taller sobre Instagram de la ma de @Narj , que es va parlar dels "secrets" d''aquest món.


Va ser un dia fantàstic i vull des d'aquí tornar a agrair a la nostra amfitriona, la Pilar, que pensés en nosaltres per poder participar en aquesta trobada i per donar-nos a conèixer una part de la vessant gastronòmica de la ciutat de Girona. Moltes gràcies, Pilar! I fins aviat!