Pastís de formatge

Feia uns quants mesos que no participava al repte de Cuina Regional Italiana (C.R.I.) del blog El cajón desastre de Maggie, però no em podia perdre aquesta Torta dolce di formaggio, perquè el pastís de formatge és dels meus preferits, de fet el primer pastís que vaig fer a casa, i d'això ja fa uns quants anys, va ser un pastís de formatge. La recepta que ens proposa Maggie és de la regió de Basilicata, històricament coneguda como Lucània, al sud d'Itàlia, al costat de la Campània.

De receptes de pastís de formatge n'hi ha per tots els gustos i per tots els ingredients: amb iogurt, amb llet, amb formatge fresc tipus Philadelphia, amb ricotta, amb mascarpone, inclús amb formatge de cabra; la recepta original pórta ricotta, mozarella i parmesà, encara que jo he substituït la ricotta per mató de Cadí i no he posat parmesà perquè he pensat que tindria un gust massa fort a formatge i a mi m'agraden els pastissos de gust suau i dolç. També trobareu receptes de pastís que es fan amb una massa a la base, com la del repte d'avui que pórta una base de massa quebrada, i d'altres que no en porten. Jo és la primera vegada que la faig d'aquesta manera i m'ha agradat molt, perquè la massa de la base li dóna textura i sabor. Aquí podreu veure la recepta original; jo li he fet uns petits canvis, i m'ha sortit un pastís de formatge deliciós, cremós i de gust suau, que repetiré segur.
Ingredients per la base:
  • 200 grams de farina fluixa
  • 100 grams de sucre
  • 2 ous
  • 110 grams de mantega freda
Ingredients pel farcit:
  • 380 grams de mató Cadí o formatge ricotta
  • 1 mozarella
  • 2 ous
  • 100 grams de sucre
  • 50 grams de panses
  • un parell de cullerades de vi moscatell
Primer preparem la massa de la base, barrejant la farina amb el sucre. Després afegim la mantega tallada a daus i la mesclem bé amb la farina fins que aconseguim una textura sorrenca; aleshores afegim els dos ous batuts fins que fem una bola amb la massa. Com a casa feia molta calor, la massa es va tornar molt enganxifosa; el que vaig fer va ser abocar-la sobre el marbre, afegint una mica més de farina fins que vaig poder fer la bola amb la massa; la vaig embolicar amb film transparent i la vaig ficar al frigorífic durant mig hora per que s'endurís. Passat aquest temps la vaig estirar sobre film transparent amb l'ajuda d'un corró. Si s'enganxa molt, poseu film transparent a sobre de la massa també; el film també us ajudarà per posar-la sobre el motlle, que prèviament greixareu amb mantega. Si es trenca al posar-la sobre el motlle no patiu, ja sol passar amb aquest tipus de massa; apedaceu-la amb els dits humits. Fiquem el motlle amb la massa al frigorífic mentre preparem el farcit.

Encenem el forn a 180º dalt i baix

En un bol posem les panses amb el vi. En un altre bol barregem el mató, la mozarella, els dos ous i el sucre amb una batedora de varetes o amb una batedora normal, just per que es mesclin bé tots els ingredients.

Quan el forn estigui a punt, traiem del frigorífic el motlle, repartim per sobre les panses ben escorregudes, i aboquem la crema per sobre. El fiquem al forn durant 45 minuts. Abans de treure'l, punxem-lo amb un escuradents, i si surt net, el pastís està fet. Deixeu-lo refredar abans de guardar-lo al frigorífic. I enrecordeu-vos del treure'l del frigorífic una estona abans de servir-lo.