Pollastre amb salsa de calçots

Fa uns mesos, quan vam assistir a l'acte de lliurament de plaques Km0 als restaurants Slow Food de Catalunya, en el mateix acte, en Pep Salsetes va presentar el seu llibre "La cuina de Vallesans"; aquest llibre no és només un recull de receptes de la nostra comarca, sinó també una compilació de la nostra memòria gastronòmica. En Pep Salsetes també és conegut per la important tasca que està duent a terme per recuperar llavors antigues i per la defensa dels productes locals. Si teniu l'oportunitat, no us perdeu de llegir aquest llibre que recull part de la nostra història i de la nostra cultura gastronòmica.

Una de les receptes que trobareu al llibre és aquest Pollastre amb calçots, que he adaptat una mica; potser ja no trobareu calçots, perquè tècnicament ha acabat la temporada, però ha sortit tan bona aquesta recepta que no podia deixar-la pendent per l'any vinent, a més podem substituir els calçots per ceba tendra dolça.


Ingredients:
  • I pollastre de kilo i mig tallat a trossos, si pot ser de pagès, millor
  • 1 manat de calçots o de ceba tendra dolça
  • 100 ml de llet sencera o semidesnatada
  • 400 ml de brou de pollastre
  • dues cullerades de farina
  • sal i pebre blanc
  • oli d'oliva verge extra
Primer escalivem els calçots a la brasa, o bé al forn.

Mentre es fan el calçots, en una cassola, amb una mica d'oli, daurem el trossos de pollastre i els reservem. 

Quan hàgim pelat els calçots, els tallem en trossos, i els saltegem en la mateixa cassola on hem daurat el pollastre. Afegim la farina i a continuació la llet i el brou, poc a poc, i remenant constantment per evitar que es facin grumolls. Coem la salsa i els calçots uns 10 minuts, rectificant de sal i pebre. A continuació afegiu el pollastre, i cuineu a foc fluix, amb la cassola tapada, durant un 30-40 minuts fins que el pollastre estigui tendre. Després traiem el pollastre de la cassola, i triturem els calçots fins que ens quedi una salsa fina. Rectifiquem novament de sal i pebre.

Us recomano que prepareu aquest plat d'un dia per un altra, resultarà més saborós. El podeu acompanyar amb una mica de puré de patates.