Calamars farcits d'albergínia i porro

Ja fa temps que segueixo el blog de Mercè, Destapant Cassoles, i participo en el seu repte mensual, del Blog al Plat. El mes passat el blog seleccionat va ser El fogons de pare, i jo vaig participar elegint una recepta de mandonguilles d'albergínia. Mercè va elegir els calamars farcits de porro i albergínia, i com sempre em queixo de que a casa guisem poc peix - sempre el fem a la planxa, inclosos els calamars, i excepcionalment al forn- just vaig decidir estrenar-me amb aquests calamars farcits. Es necessita una mica de temps però no són difícils de fer i el resultat paga la pena. I si no mireu la foto. Fa venir gana, oi?
Doncs si us animeu, aquí teniu la llista d'ingredients:
  • 6 calamars grans
  • 2 albergínies grans
  • 2 porros
  • 1 ceba gran
  • 200 grams de tomàquet triturat natural
  • 1 gotet de vi blanc
  • mitja culleradeta de pebre vermell
  • sal
  • pebre blanc
  • 2 torrades de pa
  • una dotzena d'avellanes
  • 2 grans d'all
  • julivert
Encenem el forn a 180º.

Primer farem les albergínies al forn; les tallem per la meitat i las fiquem al forn fins que estiguin toves; si les cuineu d'aquesta manera no cal que prèviament les deixeu amb sal per eliminar l'amargor de les albergínies. El temps variarà segons la mida de les albergínies però penseu que necessitareu mínim 30 minuts. Tan bon punt surtin del forn, les emboliqueu en paper d'alumini fins que es refredin; d'aquesta manera suaran i serà més fàcil treure'ls-hi la pell. Si us costa molt, podeu fer servir una cullera. Després, amb un ganivet, talleu-la en trossos ben petits.

Netegem els calamars i donem la volta a la bossa, empenyent per la part de la cua cap en dintre. Si us costa molt no ho feu. He llegit en molts llocs que donant la volta a la bossa, aquesta es tanca i no surt el farcit. Realment es tanquen però una mica, per això jo he acabat fent servir un escuradents per tancar-los. També tallem les aletes i les potes en trossos ben petits.

Anem a preparar el farcit dels calamars: tallem els porros ben fins i els saltegem en un paella, fins que estiguin tous; aleshores afegim les aletes i les potes dels calamars tallats ben petits i quan estiguin tendres, afegim la carn de les albergínies; mesclem bé els ingredients i condimentem amb sal i pebre blanc mòlt. Deixem que es refredi una mica el farcit abans d'omplir amb ell els calamars.

En un morter poseu les avellanes i les esmicoleu; després poseu els dos grans d'all tallats petits, una mica de julivert, les dues torrades també esmicolades i mescleu bé tots els ingredients.

Ompliu els calamars, i els daureu una mica en una paella amb una mica d'oli; només una mica, volta i volta.

En una cassola, coem la ceba, tallada ben petita, fins que transparenti; després afegim el tomàquet triturat i mitja culleradeta de pebre vermell; remenem, afegint una mica de sal. Quan comenci la salsa a fer xup xup, aboqueu el vi i deixeu que evapori una mica. Després afegiu la picada i torneu a remenar. Aleshores poseu els calamars, i els mig cobriu amb aigua una mica tèbia. Remeneu una mica i tapeu la cassola, deixant-la a foc mig durant mig hora, removent de tant en tant l'interior per que no 'enganxi. Passat aquest temps, si veieu que la salsa és molt líquida, podeu treure els calamars i amb la cassola destapada, deixar que redueixi una mica el líquid.

Us recomano que feu les albergínies al forn el dia abans; també podeu netejar els calamars el dia anterior, ja que porten feina i així no us haureu de passar tanta estona a la cuina el mateix dia, encara que el resultat s'ho val.

Que vagi de gust!