Visita a Vinagres Badia i Castell de Gardeny

Moltes vegades pregunten a la Judit: Però es Vinagres Badia o Castell de Gardeny? I és que sota el nom de Vinagres Badia és comercialitza el vinagre de tota la vida, fet amb vi d'ull de llebre i sota el nom de Castell de Gardeny es comercialitzen els vinagres de gamma alta, com el de merlot o el de riesling, que només puc definir com espectaculars!

I com és que Badia Vinagres està a Mollerussa, en mig del pla de LLeida? Doncs per que quan va néixer l'empresa familiar, l'any 1908, Mollerussa estava envoltada de vinyes. Sembla mentida, oi? contemplant el paisatge actual de la comarca.

Ens trobem amb La Judit i la Marta a les instal·lacions de l'empresa; elles representen l'orgullosa cinquena generació de l'empresa familiar, Badia Vinagres, i ho transmeten quan parlen de la seva empresa i dels productes que elaboren. A la Judit la vam conèixer fa dos anys a la Fira Origens d'Olot. Em va donar a tastar els seus vinagres i literalment em van fascinar! Sempre m'ha agradat el vinagre, però aquella varietat de sabors em va impressionar: vinagre de vi de vermout, de cava, de merlot, de chardonnay....vinagres on pots percebre les característiques del vi d'origen, el seu gust i la seva aroma...no hi han paraules per poder explicar l'experiència, s'han de tastar!. I si a més podeu apropar-vos fins a Mollerussa, visiteu les instal·lacions i gaudiu de les explicacions i el fantàstic tracte personal de la família Badia.

L'Agustí Badia Badia va iniciar el negoci familiar i el seu fill Tomàs va ampliar-lo per cobrir totes les necessitats que pogués tenir un bar de l'època: subministrament de vins, licors, vermuts, sifons...Amb la tercera generació, l'empresa va arribar a tenir 22 treballadors; inclús va arribar a vendre gel, ja que tenien al costat una granja de vaques que abastia de llet a l'empresa Letona, i que cada dia havia de transportar la llet a Barcelona, quan encara no hi havien frigorífics.

Però van aparèixer els frigorífics i després la importació de begudes alcohòliques i vins. A finals dels anys 70, l'empresa només mantenia el negoci de la vinagreria; primer produint vinagre per la marca Borges, fins que van decidir tornar-lo a comercialitzar sota el seu nom, Vinagre Badia; i va ser a l'any 2000, quan van començar a comercialitzar els seus vinagres d'alta expressió i de gran qualitat sota el nom de Castell de Gardeny, com el vinagre de vi de chardonnay, de riesling, de cava...


Dos tipus de vinagre, dos mètodes d'elaboració: un més ràpid i que produeix el vinagre de tota la vida i el mètode Schützenbach, inventat l'any 1823,  amb el que s'elaboren els vinagres de gamma alta, ja que permet la conservació i el desenvolupament de les seves qualitats aromàtiques i gustatives.

La majoria de vinagres de Castell de Gardeny són vinagres joves, només dos, el vinagre de merlot i el de riesling maduren en bótes de roure francès. Us recomano que feu una ullada a la pàgina de Badia Vinagres per conèixer la gran varietat de vinagres que produeixen; s'agrupen en secs, dolços i agredolços. Elaborats amb diferents tipus de vi, donen molt de joc a la cuina. Per exemple, el vinagre de vi moscatell és ideal per acompanyar amanides i postres; el vinagre de vi de vermout és perfecte per acompanyar aperitius, plats amb marisc i peix blau; el de merlot per plats de carn blanca i peixos fumats i el vinagre de cava és ideal per fer escabetx. Els vinagres Castell de Gardeny donen un toc especial a qualsevol plat i converteixen una simple amanida en una autèntica exquisidesa!

A la seva pàgina podreu cercar la tenda més propera a casa vostra on trobar els seus fantàstics vinagres. No deixeu d'assaborir-los!