Empanada de sardines en escabetx

Aquest mes, Yolanda, de Cocina de una bancaria estresada ens ha proposat de fer una empanada de peix, en concret de lluç, pel repte de Laura Real. No m'agrada gaire el lluç des d'aquelles èpoques en que fer règim era menjar bàsicament lluç bullit o a la planxa. Per això, he pensat en una peix que em faci més el pes, i he pensat en les sardines, i en concret, en les sardines en escabetx. I com no tenia temps per fer-les a casa, les he comprat de llauna -potser algun@ bloguer@ es remourà a la seva cuina per fer-les servir de llauna, ha, ha...- però feia segles que no en menjava, i he pensat que quedarien fantàstiques amb la massa de l'empanada.

La massa que es fa servir per l'empanada és la massa brisa, però en lloc d'afegir-li aigua, com diu la recepta original, que podeu veure aquí, he fet servir ous, trobo que la massa queda més elàstica. Com sempre, teniu l'opció de comprar-la precuinada.

Ingredients per un motlle de 25 cm:
  • 300 grams de farina de rebosteria
  • 150 grams de mantega freda
  • 2 ous
  • 2 cebes mitjanes
  • 2 pebrots vermells escalivats (jo he posat escalivats perquè en tenia de fets, però podeu cuinar-los amb la ceba, a la paella)
  • 250 grams de sardines de llauna en escabetx
  • 3 cullerades de pa ratllat amb all i julivert
  • 150 grams de melmelada de tomĂ quet de La Fageda (o la salsa de tomĂ quet que vulgueu, o bĂ© tomĂ quet triturat, cuinat a la paella amb la ceba i el pebrot)
  • oli d'oliva
  • sal
Enceneu el forn a 180Âş.

Per fer la massa de l'empanada us recomano de fer-la en dos cops. Així que agafem 150 grams de farina, un pessic de sal, i 75 grams de mantega freda tallada en daus, i els barregem fins aconseguir un textura sorrenca. Després afegiu l'ou, i el mescleu amb la farina i la mantega just per aconseguir fer una bola amb la massa. L'estireu sobre film transparent amb l'ajuda d'un corró enfarinat perquè no s'enganxi la massa. Quan veieu que podeu cobrir tot el motlle, poseu-lo, prèviament engreixat, cap per avall sobre la massa, i amb l'ajut del film transparent, gireu-lo amb la massa a sobre. Amb els dits repartiu bé la massa sobre el motlle, tallant la que sobresurti del recipient. Punxeu la base amb una forquilla. Prepareu amb l'altra meitat de farina i de mantega, la massa que cobrirà la part superior de l'empanada. No us oblideu del pessic de sal.

Pel que fa al farcit, talleu en rodanxes fines la ceba i feu-la a la paella, amb una mica d'oli, sal  i aigua fins que transparenti. Si no feu servir pebrots escalivat, talleu-los a rodanxes i incorporeu-los a la paella amb la ceba, i el tomĂ quet triturat, si no en feu servir melmelada.

Mentrestant esmicoleu les sardines en escabetx.

Una vegada preparats tots els ingredients del farcit, els disposeu sobre el motlle de la següent manera: primer repartiu la ceba, i el pebrot escalivat; després repartiu una cullera i mitja de pa ratllat amb all i julivert; a continuació poseu les sardines esmicolades; després afegiu una altra cullerada i mitja de pa ratllat i finalment la melmelada de tomàquet de La Fageda, ben repartida per sobre. Si heu cuinat la ceba, el pebrot i el tomàquet junts, repartiu per sobre el peix, i després el pa ratllat.

Jo he fet servit un pot de melmelada de tomàquet de La Fageda, perquè he pensat que la dolçor de la melmelada contrastaria molt bé amb el punt àcid de l'escabetx, i la veritat és que ens ha agradat molt. Tot i així tingueu en compte que a moltes persones, aquestes combinacions no els convencen gaire.

Amb l'ajuda del film transparent, posareu per sobre el motlle la massa que servirĂ  de cobertura a l'empanada. Trèieu amb un ganivet  la massa que sobresurti del motlle, i amb els dits agafeu-la de les vores, tant de la capa de baixa com la de dalt, i plegueu-les sobre si mateixa, per tancar l'empanada. Tingueu en compte que el farcit de l'empanada no Ă©s molt gruixut de manera que no heu de tenir problema per plegar cap endins les vores de la massa. Amb un ganivet punxeu la part superior de la massa per que surti el vapor. Podeu pintar la massa amb rovell d'ou, per que agafi mĂ©s color. A continuaciĂł poseu l'empanada al forn durant 45 minuts.

Quan surti del forn, espereu una mica abans de menjar-la; pel meu gust, és més bona menjar-la tèbia.

Espero vagi de gust, i, com sempre, no us perdeu de feu una ullada a la llista de participant del repte d'aquest mes.