Panellets

No hi ha castanyada sense panellets. Tot i que amb la calor que fa aquests darrers anys potser no venen tan de gust els moniatos o les castanyes, mai poden faltar els panellets. A casa ens agraden els més típics i en fem de pinyó, de coco o d'ametlla.

Fer panellets no és complicat, només demana una mica de paciència per arrebossar-los un a un amb els pinyons o l'ametlla. També cal pensar en preparar els ingredients, com el massapà, els pinyons i l'ametlla, el dia abans de fer-los; són coses que han de reposar 24 hores a la nevera si volem que els panellets surtin bé.


Preparació del massapà
  • 400 grams d'ametlla molta
  • 500 grams de sucre blanc
  • 20 grams de clara d'ou (és una mica menys d'una clara)
  • ½ culleradeta d'aroma de vainilla (opcional)
  • 150 grams de puré de patata.
Aquesta quantitat de massapà podrem fer uns 70 panellets.

Preparem el puré de patata que deixarem refredar. Podeu fer servir el puré en flocs però molt millor si en feu un de casolà. Al cap i a la fi, bullir una patata no costa tant!

Mentre deixem refredar el puré de patata, anem barrejant la resta d'ingredients. Després hi afegim el puré de patata ja fred i barregem fins que quedi una pasta ben homogènia.

Quan tinguem el massapà a punt, l'emboliquem amb un film transparent i el reservem a la nevera mínim 24 hores per que els ingredients s'emulsionin millor. Si voleu, podeu fer el massapà uns quants dies abans, encara millor.

Panellets de pinyons o ametlla
  • 100 grams de pinyons per cada dotzena de panellets
  • 80 grams d'ametlla en gra per cada dotzena de panellets
  • 150 grams de massapà per cada dotzena de panellets
  • 50 grams de sucre
  • 25 ml d'aigua.
  • 1 ou
Aquest sistema me'l va ensenyar un pastisser, és la manera que ens farà una mica més fàcil arrebossar els panellets amb els pinyons o l'ametlla.

Primer de tot, preparem un almívar amb l'aigua i el sucre. Els barregem en un pot i el posem al foc. escalfem tot remenant fins que arribi a l'ebullició, El retirem del foc i el deixem refredar. Quan sigui fred, hi afegim un ou i batem fins que tot quedi ben barrejat.

Posem els pinyons o l'ametlla en un bol. Hi tirem un bon raig del preparat anterior i ho barregem, es tracta que els pinyons o l'ametlla quedin ben banyats amb el líquid, però sense que aquest quedi en excés al cul del bol. ho remenem bé, ho tapem amb un film transparent i ho reservem pel dia següent.

Per començar a fer els panellets, estirem el massapà fent-lo rodar. Es tracta de fer un rul·lo que ens facilitarà que tots els panellets surtin de la mateixa mida. El tallem a bocins i fem petites boles de massapà que reservem.

Veureu que els pinyons o l'ametlla que vàrem preparar el dia anterior ara són molt enganxosos, això és el que farà que s'adhereixin amb facilitat a les boles de massapà. Ara toca arrebossar els panellets. Els d'ametlla m'agrada fer-los una mica allargats com si fossin petites croquetes, la forma clàssica dels de pinyó és la rodona.

Agafem un grapat de pinyons o d'ametlla, la posem a la palma de la mà i amb l'altra mà fem rodar el panellet pressionant lleugerament de manera que els pinyons o l'ametlla s'adhereixin bé al massapà. Els anem posant en una safata de forn que haurem folrat amb paper vegetal. I sí, les mans us quedaran ben enganxoses i empastifades, però ja us les rentareu després.

Panellets de coco

Per fer una vintena de panellets ens cal:
  • 200 grams de massapà
  • 100 grams de coco ratllat
  • 1 clara d'ou.
Barregem els ingredients en un bol fins que quedi una massa homogènia. Veureu que la massa és més aviat seca i que es trenca o esmicola amb facilitat; això és normal.

Anem agafant bocins de la massa d'uns 15 grams i formem els panellets amb els dits. En aquest cas es sol fer una forma de piràmide molt rústica, ja que la fem amb els dits només comprimint bé el massapà. Els anirem posant en una safata de forn que haurem folrat amb paper vegetal.

Panellets de xocolata

Per fer una desena de panellets ens cal:
  • 100 grams de massapà
  • una cullerada de cacau en pols
  • xocolata negra per fondre
Barregem el cacau en pols amb el massapà. Fem boletes amb el massapà i amb el dit petit fem un forat gran al mig. Enfornem els panellets entre 5 i 7 minuts a 230º i quan s'hagin refredat omplim el forat amb xocolata negra que haurem fos al microones. 

Enfornar els panellets

Abans que res cal tenir en compte que els panellets no es couen. Si estan massa estona al forn, a banda de cremar-se, el massapà es desfarà i perdran la forma. El que pretenem a l'enfornar els panellets és només torrar-los i coure l'ou que porten.

Escalfarem el forn a uns 230ºC. Si pot ser encenem només la banda de dalt del forn. Si enceneu el forn per la banda de baix els haurem d'anar amb compte que els panellets no se'ns cremin per la base.

Pintem els panellets amb un ou batut i els introduïm al forn tot posant la safata a la part baixa del forn. Si no podem encendre el forn només de dalt, caldrà posar-los a mitja alçada. Els hi tindrem entre 5 i 7 minuts. Cada forn és diferent i el temps pot variar lleugerament, per tant, vigilarem bé els panellets i els traurem quan hagin començat a torrar-se i tinguin un color al nostre gust. Compte, que es torren molt de pressa, entre que comencen a torrar-se i es cremen només hi va un minut.

Bon profit i bona castanyada!