Fira de la coca enramada de l'Arboç del Penedès

El passat divendres 24 d'octubre vam decidir fer una passejada en cotxe fins a l'Arboç per visitar la segona edició de la Fira de la Coca Enramada.

Nosaltres no coneixíem l'Arboç, i cal dir que és una població amb un important patrimoni arquitectònic: encara es conserven cases d'origen medieval, hi han construccions dels segles XVII i XVIII, però destaquen els edificis d'estil modernista, especialment una construcció a les afores del poble, que inclou una reproducció de la Giralda de Sevilla, del pati dels lleons de l'Alhambra de Granada i del Saló dels Ambaixadors de l'Alcàsser de Sevilla. Només per tot això hem de tornar, segur!. A més, cada mes de maig celebren una Fira Modernista.

Però aquest divendres anàvem per la coca enramada, i cap a la Fira que vam anar. Fent el pregó inaugural, en Pere Tàpies, que va fer tota una oda a la coca típica del Penedès, que alguns diuen que  és la versió penedesenca de la coca de recapte. Després en Jordi Martínez, del Restaurant el Bosc, en directe, va elaborar dues versions actualitzades de la clàssica coca enramada.
Jordi Martínez és un dels membres de la Unió de Productors i Cuiners del Baix Penedès, Terra i Taula, associació que vam conèixer fa uns mesos a la Bisbal del Penedès, i que es dedica a preservar la qualitat dels productes propis de la zona, i a potenciar la cultura gastronòmica de Catalunya. Podeu feu una ullada a la nostra publicació sobre «El Penedès més dolç».

La coca enramada es fa amb base de massa de pa. Sobre la base, ceba confitada i patata, -típic de l'Arboç-, i productes de la zona com albergínia, botifarra negra, sardines o arengades. A més, i com a detall que diferencia també aquesta coca de les altres, els ingredients es posen en trossos grans o bé sencers. El seu origen sembla ser medieval, i ha arribat als nostres dies sent un àpat típic de la Fira de Santa Llúcia i la Festa Major.


Amb aquesta Fira, que va durar dos dies, es vol innovar amb nous productes i nous conceptes de coca enramada, maridada amb vins de la comarca. Tot plegat es podia tastar adquirint tickets, a uns preus molt econòmics; un sistema que s'està generalitzant en aquest tipus de fires enogastronòmiques. Si voleu veure les activitats que es van fer dissabte, aquí teniu el programa d'activitats d'aquest any. Nosaltres, si podem, repetim l'any vinent!