Fira del Tomàquet de Santa Eulàlia de Ronçana

Aquest cap de setmana hem visitat la Cinquena Fira del Tomàquet a Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental). La Fira, que es celebra l'últim cap de setmana del mes d'agost, està situada davant del Centre Cívic La Fàbrica, i a banda de parades de venda directa dels productors de la zona, s'han realitzat visites a l'hort experimental de l'Espelt, tallers per aprendre a fer compost, tast de varietats antigues de tomàquets i un show cooking amb degustació de tapes elaborades amb tomàquets de varietats antigues a càrrec de cuiners del col.lectiu CUINAVO.

Un grup de productors de la zona van crear l'Associació Llavors Orientals, amb la voluntat de recuperar varietats antigues de tomàquets, el cultiu de les quals es va abandonar en benefici d'altres varietats més productives. Aquesta Associació treballa perquè els productors de la zona tornin a conrear aquestes varietats i donar-les a conèixer als consumidors.

Amb el Consell Comarcal del Vallès Oriental, l'Associació Llavors Orientals, l'any 2010 van posar en marxa l'hort l'Espelt per la recuperació de varietats antigues de tomàquets, enciams i mongetes, principalment. Aquí no només es valoren les característiques gustatives sinó també el seu potencial comercial, i es promocionen entre els productors de la zona.

A l'hort l'Espelt es practica l'agricultura ecològica. Només poden fer servir sulfur i coure i s'han recuperat moltes de les tècniques que feien servir els avis fa molts anys, com el compostatge amb borra del llana, que té un alt contingut en nitrogen, i manté la humitat de la terra; el cultiu de plantes com la calèndula on viuen insectes durant l'hivern, que a la primavera passaran a les tomaqueres per menjar-se'n els paràsits, o altres plantes aromàtiques per potenciar la pol·linització de la zona.

Entre els productors de la zona que han assistit a la Fira, hi havia l'Associació Agroecològica de Gallecs, el Rave Negre, i la Kosturica, entre d'altres; tots ells treballen amb tècniques respectuoses amb el medi ambient, i ofereixen al consumidor l'oportunitat de comprar cistelles de productes frescos periòdicament.


Dintre les de les varietats antigues de tomàquets que es podien comprar i que vam tastar estaven: la Rosa Ple de l'Etern, Pare Benet, Cor de Bou, Palosanto o la Pometa.

Al mes d'abril, es celebra al mateix lloc la Fira lliga't a la Terra i el Mercat del planter de varietats antigues on es poden adquirir planters d'aquestes varietats de tomàquets, d'altres productes de l'horta i d'herbes aromàtiques i medicinals.

Com a consumidors, hem de recolzar  aquest tipus d'iniciatives que treballen per mantenir la biodiversitat, que respecten la terra i que potencien un model de comercialització més just.