Empanades vegetals

Tornem aquest mes amb la recepta del repte de Laura Real, en la seva versiĆ³ salada. Aquesta vegada la recepta escollida per Yolanda ha estat originalment “Cuadrados de Carne”. Pel que he pogut descobrir, es tracta d'unes empanades o panades argentines que sĆ³n de mida petita, una mica mĆ©s grans que les crestes que fem aquĆ­. El farciment varia segons la zona del paĆ­s, perĆ² el seu ingredient principal sĆ²l ser la carn bovina, com a la recepte proposada al repte. No obstant, ja fa temps que intento reduir la meva ingesta de carn, sobretot vermella, i he decidit farcir-les d'unes hortalisses bonĆ­ssimes que vaig comprar dissabte a un mercat de pagĆØs que s'instal·la cada dissabte a la ColĆ²nia GĆ¼ell, a Sant Coloma de CervellĆ³.


He buscat sobre la massa que es fa servir en aquesta recepta i Ć©s una massa o pasta “quebrada”. El mĆ©s important a l'hora de la seva elaboraciĆ³ Ć©s que la mantega ha d'estar freda, que no hem de treballar molt la massa i que hem de posar aigua nomĆ©s la justa per que les engrunes -que es facin al barrejar la farina i mantega- lliguin i la massa faci una bola.

Una vegada clar aixĆ², anem pels ingredients:

  • 480 grams de farina
  • 12 grams de l'impulsor quĆ­mic
  • 6 grams de sal
  • 150 grams de mantega freda tallada en trossos
  • 2 rovells d'ou
  • 150 grams d'aigua freda
  • 1 ou per pintar la massa

Pel farcit d'hortalisses, he fet servir ceba, pebrot vermell, pebrot verd, carbassĆ³, albergĆ­nia, tomĆ quet triturat, sal, sucre i herbes de ProvenƧa. Les quantitats? Al gust de cadascĆŗ, o segons el que tingueu al frigorĆ­fic. TambĆ© podeu afegir una mica de tonyina, o posar qualsevol altre farciment.

Barregeu en un bol la farina, l'impulsor quĆ­mic i el llevat, prĆØviament tamisats. Afegiu la mantega freda tallada en daus i mescleu fins a aconseguir una textura sorrenca. Afegiu els rovells dels ous, i mescleu bĆ©. Per Ćŗltim afegiu poc a poc l'aigua freda. Potser no la necessiteu tota. L'important Ć©s que la massa es vagi separant de les parets del bol, i que faci una bola. Aleshores la traieu de bol i la poseu sobre el marbre i la treballeu amb un corrĆ³, estirant-la varies vegades i plegant-la sobres si mateixa.  DesprĆ©s la torneu a plegar, l'emboliqueu en un drap humit i la deixeu al frigorĆ­fic una hora.

Mentrestant podeu fer el farcit. En el meu cas, he cuinat a la paella totes les verdures. Sobretot tingueu en compte que el farcit ha d'estar ben fred quan el poseu a la massa.

Poseu el forn a 180Āŗ.

Torneu a estirar la massa i amb el motllo que tingueu a casa disponible -jo he fet servir uns metĆ l·lics per fer galetes- aneu tallant els quadrats, posant a sobre el farcit,  i tancant-los posant una mica d'aigua als volants, i prement amb les punxes d'una forquilla. No us oblideu de punxar la part de sobre perquĆØ surti el vapor. Vigileu tambĆ© el gruix de la massa. Tingueu en compte de que es tracta d'una massa amb una textura no massa lleugera, de manera que si la feu gruixuda no es notarĆ  gaire el gust del farcit. I respecte al farcit, penseu que heu de poder tancar l'empanada sense que aquest sobresurti, o es cremarĆ  quan el poseu al forn. Per Ćŗltim, pinteu les empanades amb ou i poseu-les al forn 30 minuts.


Son bones tant calentes com fredes.

Com sempre, us recomano que feu una ullada a la llista de participants.