Cassoletes de melmelada i xocolata

El repte dolç de Laura Real d'aquest mes són unes cassoletes dolces de melmelada. Nosaltres hem aprofitat que ens van regalar uns nespres boníssims l'Hortet del Baix, per fer una melmelada casolana per acompanyar aquestes cassoletes.

Sempre havia volgut fer servir motllos metàl·lics per fer cassoletes, però pot ser un malson intentar treure la cassoleta sencera, sort que Jordi, més avesat que jo a la cuina, va aconseguir treure-les senceres. No és difícil quan les untes bé amb mantega i les enfarines després.

Aquestes cassoletes dolces es poden omplir amb melmelada i xocolata però també podeu posar crema, nata, fruites o gelat. Tingueu en compte però que si el que poseu deixa anar líquid, haureu de muntar la cassoleta just abans de servir-la, perquè si no s'estovarà al plat.


Aquesta vegada no he modificat res de la recepta que ens ha donat Yolanda que, per cert, ha canviat la imatge del seu blog i l'ha quedat fabulós. No us ho podeu perdre!

Ingredients:
  • 100 grams de mantega a temperatura ambient
  • 100 grams de sucre
  • 2 rovells d'ou
  • 1 cullerada de vi o xerès dolç
  • 180 grams de farina de blat
  • 1 culleradeta d'impulsor químic Royal
  • melmelada 
Si voleu fer la cobertura de xocolata, necessitareu, a més a més, 60 grams de mantega i 90 grams de xocolata negra 60%, que fondreu al bany maria.

Bateu la mantega fins que tingui una textura cremosa. Afegiu després el sucre; quan estigui ben integrat, afegiu els rovells, i barregeu bé. Finalment aboqueu la cullerada de vi i acabeu de mesclar bé tots el ingredients, abans d'afegir la farina i l'impulsor químic, tamisats. Podeu barrejar tots els ingredients amb una batedora de varetes però quan hàgiu d'afegir la farina, tindrà tant de cos la massa que haureu d'acabar fent la mescla amb les mans. Quan vegeu que la massa es separa de la paret del bol de vidre, es quan l'heu de treure i acabar-la d'amassar sobre el marbre de la cuina, que haureu empolsinat prèviament amb una mica de farina. No heu de treballar molt la massa, just perquè es faci una bola, que embolicareu en film transparent i deixareu a la nevera una mitja hora.

Enceneu el forn a 180º.

Per estirar la massa, us aconsello que feu servir film transparent; poseu una porció de la massa a sobre i l'estireu amb l'ajuda d'un corró empolsinat amb farina, perquè la massa no s'enganxi. Quan tingui mig centímetre de gruix, poseu a sobre el motlle de la cassoleta cap per avall i gireu tot a l'hora amb l'ajuda del film transparent. Amb els dits premeu la massa lleugerament contra el motllo, i després passeu per sobre el corró per treure la massa restant. Les cassoletes cal que prèviament les unteu força amb mantega fosa amb l'ajuda d'un pinzell, i després les enfarineu bé, espolsant la farina sobrant. Nosaltres a més, vam posar a la base de les cassoletes uns cercles de paper vegetal per que es desemmotllessin amb més facilitat. Punxeu la massa abans de ficar-la al forn uns 15-20 minuts. Veureu que les cassoletes quedaran daurades.


Quan s'hagin refredat, traieu les cassoletes dels motllos. Us ajudarà posar els motllos cap per avall i donar un cop sec amb el mànec d'un ganivet a la seva base.

Després podeu omplir les cassoletes amb melmelada i abocar per sobre xocolata fosa. Si heu de servir-les en poc temps, millor no posar-les al frigorífic, ja que la xocolata quedarà blanquinosa i perdrà la brillantor que li dóna la mantega.

Bon profit!