Quadrats de xocolata i taronja

La recepta d'aquest mes del repte Laural Real del blog “Cocina de una bancaria estresada” en la seva versió dolça, porta dos ingredients, la xocolata i la taronja, que combinen a la perfecció, pel meu gust. Jo la primera vegada que vaig provar la taronja confitada banyada en xocolata negre vaig tenir una revelació! No sabia com havia pogut viure tant anys sense tastar aquella combinació tan espectacular…

Quan vaig veure el títol de la recepta, “Quadrats de xocolata i taronja”, us juro que vaig fer un salt d'alegria. Em va sobtar però, que el bescuit no portes gens de taronja. De fet, vaig llegir un parell de vegades la recepta perquè pensava que m'havia saltat aquest ingredient. Quan vaig veure que realment la massa no en portava gens de taronja, vaig decidir que jo li afegiria la ratlladura d’una taronja al sucre i us haig de dir que el resultat a casa va agradar moltíssim, inclòs el meu marit, al qual, senyors i senyores… no li agrada la xocolata… però és que aquestes postres poden agradar a tothom perquè el bescuit té un gust molt suau a cacau i no enfarfega gens.

La recepta és senzilla de fer, només cal tenir en compte dues coses: per una banda la temperatura del forn. A la recepta original diu que el forn ha d'estar a temperatura “moderada”. Jo el vaig posar a 180 graus i va pujar el bescuit del mig, és a dir massa temperatura; així que us recomano posar el forn a 150 graus, perquè no interessa que el bescuit pugi del mig perquè ha de quedar prou pla per posar la cobertura per sobre. Vaig necessitar 45 minuts de forn. Si baixeu la temperatura, us recomano que a partir dels 3/4 d'hora aneu punxant el bescuit fins que el punxador surti net.

Per una altra banda està la cobertura; jo vaig barrejar els ingredients manualment, i us aconsello que ho feu amb batedora perquè si no, encara que sigui sucre llustre, notareu la textura del sucre quan mastegueu, i es tracta de que el sucre s'integri amb la mantega i quedi una cobertura amb una textura cremosa.


Ingredients pel bescuit (4-6 persones):
 • 100 grams de mantega a temperatura ambient
 • 150 grams de sucre
 • 2 ous
 • 1/2 culleradeta d'essència de vainilla (jo vaig fer servir una culleradeta sencera d'aroma de vainilla)
 • 180 grams de farina
 • 2 culleredetes de llevat Royal
 • 2 cullarades de cacau
 • 1/4 de cullaredeta de sal
 • 3/4 de tassa de llet
 • ratlladura d’una taronja
No cal només que la mantega estigui a temperatura ambient, també és recomanable que els ous i la llet també ho estiguin. Per això treieu-los del frigorífic mig hora abans aproximadament.

Ingredients per la crema ensucrada:
 • 30 grams de mantega, també a temperatura ambient
 • 100 grams de sucre de llustre
 • 1 o 2 cullarades de suc de taronja, just per ajudar-vos a integrar bé els ingredients.
Tingueu en compte que la cobertura ha de ser consistent i no ha de quedar líquida. L'haureu de repartir per sobre el bescuit, una vegada fred, amb una espàtula o un ganivet de fulla ampla.

Per decorar jo vaig fer servir ratlladura de taronja, us recomano però que feu servir taronja confitada.
Abans de començar, i si feu servir la ratlladura de taronja, cal que la barregeu amb el sucre primer de tot. Ho heu de fer amb les mans, fins que el sucre es torni taronja; ja notareu la diferència si ho feu així, quan tasteu el bescuit...

Aleshores, comenceu a treballar la resta d'ingredients; bateu la mantega fins que quedi cremosa; aleshores afegiu el sucre, poc a poc, els ous i l'essència o aroma de vainilla fins que tot quedi ben integrat. Tamiseu la farina, el llevat, el cacau i la sal, i barregeu-los poc a poc amb la crema de mantega i la llet.

Aboqueu la massa en una safata d'alumini, -jo en vaig fer servir una de capacitat 1,1 litres (15x20 cm)-, ben untada amb mantega i poseu-la al forn, a 180 graus, 40 minuts o fins que comproveu amb un punxador que el bescuit està fet. Interessa que la massa pugi de manera uniforme, recordeu.

Per fer la cobertura, cal batre la mantega amb el sucre llustre, afegint de tant en tant una mica de suc de taronja. Feu-lo a màquina perquè quedi ben integrat el sucre. La consistència ha de ser cremosa però no líquida, recordeu. Posareu la cobertura per sobre el bescuit quan aquest s'hagi refredat. Com porta mantega, jo vaig posar el bescuit a la nevera una hora per que s'endurís la cobertura i fos més fàcil de tallar el bescuit. Just abans de sevir decoreu-lo amb ratlladura de taronja o trossets molt petits de taronja confitada.

Com sempre, us recomano que visiteu la llista de participants del repte d'aquest mes.

Bon profit!!

Cap comentari