Flam amb nous i Ratafia dels Raiers

Vaig aprofitar els dies del Pont de la Puríssima -com molts de vosaltres- per cuinar una mica a casa i rellegir algun llibre de cuina. Buscant unes postres fàcils de fer, vaig trobar aquest flam de nous i ratafia del llibre La ratafia dels Raiers. Història d'un licor pirinenc d'en Pep Quintana, de Garsineu edicions, que vaig comprar aquest estiu a la Pobla de Segur, quan vam visitar Cal Col·lector, on s'elabora aquesta famosa ratafia. La recepta és del cuiner Quim Portet que ha fet una adaptació de diverses receptes que volten per les xarxes socials.

Ingredients per a 6-8 persones:
  • 1/2 de llet sencera
  • 5 ous mitjans
  • 80 grams de sucre
  • 200 ml de Ratafia dels Raiers
  • 20 grams de sucre per fer el caramel
  • 35 grams de nous esmicolades
Encenem el forn a 200º. Necessitarem per aquesta recepta una safata de forn que sigui fonda ja que l'haurem d'omplir d'aigua per fer el flam al bany maria. L'aigua ha de cobrir com a mínim 3/4 parts de l'alçada del motlle o motlles que anem a fer servir. Jo, a l'encendre el forn, ja he posat la safata plena d'aigua calenta.

Podem cremar els 20 grams de sucre per fer el caramel o bé fer servir caramel líquid- a mi m'encanta el de la marca Royal i és el que sempre faig servir quan faig flams a casa-. Si opteu per cremar el sucre us aconsello que feu servir un motlle d'alumini d'un sol us, perquè costa després netejar els motlles. Podeu fer servir motlles individuals o bé un motlle gran amb capacitat per un litre. Posem el sucre en un cassó a foc suau remenant constantment fins que el sucre es desfaci i tingui la consistència d'un xarop, i aleshores l'aboquem ràpidament en els motlles que anem a fer servir.

En un altre cassó, posem la ratafia i l'escalfem a foc mig fins que redueixi el licor a la meitat aproximadament. Aleshores afegim a la ratafia la meitat de la llet i el sucre i remenem fins que el sucre s'hagi dissolt. Apaguem el foc i reservem. En una altre bol barregem els ous amb la resta de la llet i després, sense deixar de batre, afegim poc a poc la ratafia. Per últim afegim les nous esmicolades.

Aboquem la mescla d'ous, llet i ratafia dins del motlle i el fiquem al forn durant 45 minuts. Abans de treure el motlle, punxarem el flam amb un escuradents per veure si està cuit - l'escuradents ha de sortir net-. El deixarem sobre el marbre fins que es refredi, abans de ficar-lo al frigorífic. El millor és fer aquesta recepta d'un dia per un altre.

Fixant-me en la foto he vist que el flam m'ha sortit amb força foradets i he buscat per les xarxes socials la raó per la que han sortit tants i resulta que he descobert que hi han fans i detractors dels flam amb foradets..Impressionant!! Així que he trobat una recepta que explica com fer els flam amb i sense foradets i la raó per la qual es fan. Com ho he trobat força interessant us deixo l'enllaç per que li feu una ullada. Ja m'explicareu de quin bàndol sou vosaltres. Jo, en aquest assumpte, en declaro neutral...amb o sense forats, m'encanten els flams!!!