Pastís de carxofa

El mes passat no vaig poder participar al repte del Blog al Plat perquè estàvem de vacances, però ja torno a estar a ple rendiment i amb moltes ganes de participar en el d'aquest mes, on el blog protagonista és Pebre i  xocolata. A la Marta la vaig conèixer a la Cerdanya Tour, la trobada bloguera que va organitzar la Montse de La cuina de la Mussola aquest any, i espero que aviat ens puguem retrobar.

Com sempre, el repte ha estat l'excusa per tornar a passejar per les receptes de Pebre i xocolata, i gaudir de les més llamineres, que no són poques; no obstant, m'he decidit per una salada per que em fa sentir menys culpable, ja que porto temps intentant fer bondat i perdre uns quants kilos i no hi ha manera...La recepta que he elegit és la de pastís de carxofa; no se si ho he fet perquè m'encanta la carxofa, encara que no és temporada i he hagut de fer servir de llauna, o bé perquè el meu subconscient ha relacionat la carxofa amb la dieta d'algunes famoses i ha decidit tirar pel dret ja que jo no ho faig... he, he!
Els pastissos salats m'encanten: són fàcils de fer, fan goig quan es presenten a taula, es poden preparar amb antelació i estan boníssims -per regla general-. He hagut d'ajustar les quantitats ja que a casa no som colla, i tot i així surt una recepta per a quatre persones.

Ingredients:
  • 240 grams de carxofes pelades i tallades a quarts
  • 100 grams de cansalada tallada
  • 1 ceba mitjana
  • 4 ous
  • 100 grams de formatge curat, en un tros
  • 30 cl o 2 cullerades de crème fraîche o nata líquida per cuinar
  • oli d'oliva
  • sal
  • pebre blanc
  • Herbes de Subirats  (sajolida, orenga i farigola) o les que vosaltres volgueu
Encenem el forn a 180º.

Com no és temporada de carxofes les he comprat de llauna; naturalment no és el mateix que si fem servir carxofes fresques, però com la recepta s'ho val, la tornaré a fer quan arribi la temporada. Les escorreguem  i les reservem.

A banda, en una paella al foc posem la cansalada fins que s'enrosseixi, aleshores la retirem i afegim una mica d'oli d'oliva i quan estigui calent aboquem la ceba tallada ben petita; quan estigui transparent, afegirem la carxofa, remenarem, i després afegirem la cansalada, pebre blanc i les herbes; retirem del foc la paella mentre preparem la resta d'ingredients. En un bol batem els ous i afegim  les cullerades de crème fraîche -és més espessidora que la nata líquida per cuinar, encara que a la recepta de la Marta, ella fa servir nata líquida, així que podeu fer servir la que us vagi millor-. Ratllem el formatge i el barregem amb els ous i després afegim les carxofes. Ho posem tot en un motlle tipus plum-cake, prèviament greixat, i el fiquem al forn entre 30-45 minuts; punxem amb una broqueta i si aquesta surt neta, el traiem del forn, i el servim tebi. Per cert, és d'aquelles receptes que està més bona al dia següent, això si us sobra un mica.

13 comentaris:

  1. A mi també m'encanten els pastissos salats. Aquest de carxofa ha de ser ben fi. Tens raó, sempre queda bé presentar un pastís aixi a taula, és relativament fàcil i si a més li dones aquest toc personal d'herbes encara millor!. Gracies per participar!, t'espero al novembre!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ha tingut molt d'èxit a casa! Segur que el repetirem!

      Elimina
  2. Oooh! quina pinta més bona!!! guardo la recepta!! bona setmana!

    ResponElimina
    Respostes
    1. `Molt fàcil de fer; ideal per quan tens convidats.!

      Elimina
  3. Jo no en faig gaires de pastissos salats; és semblant a una quiche veritat? Té una pinta ben bona i amb les carxofes segur que queda boníssim.
    Clara

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí semblant, perquè porta ous i nata però varien les quantitats, ja que aquí serveixen per lligar la carxofa i donar-li textura al pastís.

      Elimina
  4. Una altra que s'apunta als pastissos salats, són mmmm!!! i m'emporto la teva recepta adaptada a menys perquè nosaltres també som només dos (tot i que a vegades els gossets també gaudeixen del què cuino ;)). Un petó!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Els tens consentits, Eva! Et sortiran un gossets gourmets, i aleshores sí que se't dispararà el pressupost de casa per alimentar-ne a tants! Un petó!

      Elimina
  5. Quina pinta! Ara fa temps que no la faig però m'has fet tornar ganes de repetir-la ;)
    Petonets!
    Marta

    ResponElimina
  6. Amb aquesta col·lecció d'ingredients has aconseguit un pastís salat molt bo. Les carxofes hauran aportat un sabor molt bo. Ens retrobem en el proper repte. Petons,

    ResponElimina
  7. Un pastís salat, amb carxofa i formatge... ha de ser deliciós!! Aquest me'l vaig passar de llarg jo, i no sé com perquè la combinació m'encanta!! Me'l guardo per provar-lo!! ;)

    ResponElimina
  8. Jo no sóc de fer pastissos salats però veient la recepta que ens presentes.....m'hi animaré!!!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
  9. Em sembla que tens una mica difícil això de perdre quilos..jejeje...amb tant de tast i fires! M'encanten els pastissos salats sempre que els facin els altres..es veu fantàstic!

    ResponElimina