Torcolo amb fruita confitada

Aquest mes reprenem també el repte de Cuina Regional Italiana (C.R.I) del Cajón desastre de Maggie. Per la versió dolça, Maggie ens ha proposat de fer un Torcolo. Pel que he trobar per Internet, el Torcolo és una mena de bescuit amb fruita confitada, típic de Perugia. La recepta més típica és el Torcolo de Sant Constanzo, un dolç que es menjava pel 29 de gener, la diada del Sant Constanzo, però que ara es pot trobar tot l'any. Per fer aquest dolç es fa servir un motlle que en italià es diu ciambellone - un motlle metàl.lic en forma de corona, semblant als motlles per fer bundt cakes-, que dóna el seu nom a un bescuit molt tradicional a Itàlia.

Jo he acabant fent un mix entre la recepta proposada per Maggie i la que he trobat en altres blogs italians, i aquí teniu el resultat, un bescuit molt esponjós.

Ingredients:
  • 400 grams de farina fluixa més una mica més per arrebossar la fruita confitada
  • 3 ous
  • 150 grams de sucre
  • 80 grams de mantega pomada
  • 120 grams de llet
  • 100 grams de fruita confitada tallada en bocins petits
  • 50 grams de panses
  • un gotet de moscatell o rom
  • 16 grams d'impulsor químic
  • 2 culleretes de matafaluga o anís en gra
  • la ratlladura d'una llimona
Encenem el forn a 180º.

Posem la fruita confitada i les panses en un bol amb un gotet de moscatell o rom. Amb això aconseguirem que els trossos de fruita confitada es desenganxin. Els deixem una estona, i després els colem per treure el líquid i els arrebossem amb farina per que no s'enfonsin en la massa.

Batem els ous i els afegim el sucre; després afegim la mantega, la llet, la matafaluga i la ratlladura de llimona. Quan estiguin tots aquests ingredients ben barrejats, afegim poc a poc la farina i el llevat, prèviament tamisats. Una vegada mesclats tots els ingredients, repartim la fruita confitada per sobre la massa i l'aboquem en el motlle, prèviament greixat, que ficarem al forn 35 minuts. Abans de treure'l, el punxarem amb una broqueta i comprovarem que aquesta surt neta, si no, el deixem una mica més al forn.

Després de treure'l del forn, el deixarem refredar una mica abans de desemmotllar-lo. Tindreu un bescuit ideal per un bon berenar!.

No us oblideu de fer una ullada a la llista de participants!

14 comentaris:

  1. Que pinta mas buena Rosi, has conseguido un bundt-torcolo delicioso!!
    Me cojo un trocito que es la hora perfecta para desayunar, pásate por Lacajita que te intercambio un trozo mío ;-)
    Besos
    Nieves

    ResponElimina
  2. Tiene muy buena pinta, ademas a mi me encanta la fruta confitada así que seguro que esta delicioso!! Un saludo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi también me encanta la fruta confitada!

      Elimina
  3. doncs aquesta corona deu estar divina es digui com es digui! jejejeje Molt bona recepta! Una abraçada!

    ResponElimina
  4. Hola Anna, qué bueno tu Torcolo!
    A mi me ha encantado la receta y los hice como tú en versión Bundt, pero minis, ja, ja, ja...
    Una receta deliciosa!
    Besos y feliz tarde!

    ResponElimina
  5. Estupendo Anna, tiene una pinta deliciosa! Me encanta porque cada una le ha dado su toque! Un besito y gracias por participar!

    ResponElimina
  6. No coneixia aquest dolç italià, però la cuina d'aquest país m'encanta i segur que aquest bescuit està de vici!! trobar els trossets de la fruita confitada és un vici!! un petó!

    ResponElimina
  7. Hola Anna, gràcies per passar-te. Té molt bona pinta i de segur que fent una recerca, has aconseguit adaptar-lo a la perfecció.
    En la recepta salada, també ho vaig tenir complicadet i vaig fer el mateix que tu.
    Besets

    ResponElimina
  8. M'agraden molt els bescuits amb fruita confitada i aquest té una pinta increible!
    Una abraçada
    Júlia

    ResponElimina
  9. Quina bona pinta!!! T'ha quedat molt bonic!!!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
  10. Menuda pinta tiene tu torcolo!! Yo he hecho algún cambio, más que nada porque no me gusta la fruta confitada, pero el tuyo está llamándome a voces!! Un beso

    ResponElimina