Fals tàrtar de remolatxa i pastanaga

Arribo justet per participar en el repte d'aquest mes de Memòries d'una cuinera; el plat elegit, el tàrtar. Volia participar presentant un tàrtar de hortalisses, i he pensat en una combinació d'hortalisses que m'encanta, la de la remolatxa crua i la pastanaga. Potser no serà un tàrtar en el sentit estricte, però, per això està la paraula "fals", per fer encabir aquesta recepta en el repte d'aquest mes, i intentar presentar quelcom una mica diferent!

Aquesta combinació d'hortalisses m'ha fet pensar en aquella època en que havia de dinar fora de casa, perquè treballava a Barcelona, quan demanava l'amanida del menú del dia, que era molt habitual que l'acompanyessin amb remolatxa cuita tallada en rodanxes i amb pastanaga ratllada de pot; parlo d'uns vint anys enrere; per sort, ara, per molt senzill que sigui el menú del dia, les amanides porten hortalisses fresques. No se com no vaig acabar avorrint la pastanaga, ni tampoc se com en van quedar ganes de tastar unes remolatxes fresques que un dia en va portar el meu marit a casa. Va pensar que m'agradarien molt barrejades amb pastanaga ratllada i va encertar de ple. Naturalment ni punt de comparació amb la remolatxa cuita!

He pensat que aquesta súper-combinació vitamínica es mereixia absolut protagonisme, i aquí les teniu, ratllades i amanides amb una vinagreta de mostassa a l'antiga i mel. Espero que us animeu a tastar-la!
Ingredients :
  • pastanaga
  • remolatxa fresca 
  • oli d'oliva verge extra
  • vinagre balsàmic de moscatell de Castell de Gardeny 
  • mel -jo he fet servir de taronger-
  • mostassa a l'antiga
  • sal i pebre negre, opcional
Agafeu la pastanaga i la remolatxa i les netegeu bé; després les ratlleu per separat, primer la pastanaga i després la remolatxa - jo no les pelo abans de ratllat-les, però això entenc que va a  gust de cadascun-. En un bol, prepareu la vinagreta en les següents proporcions, -que són orientatives segons el gust de cadascun-: una cullerada d'oli, una cullerada de vinagre balsàmic -o un altre vinagre que sigui suau com el de poma-, dos culleradetes de mel i una culleradeta de mostassa; barregeu els ingredients fins que quedin ben integrats.

Aleshores teniu dues opcions, podeu macerar uns minuts les hortalisses ratllades -per separat- amb aquesta vinagreta o bé directament muntar el plat i posar la vinagreta a banda i que cadascun se l'amaneixi com vulgui. Si elegiu la primera opció, els gustos s'integraran més però les hortalisses deixaran anar líquid, raó per la qual les haureu d'escórrer abans de muntar el plat.

Per muntar el plat feu servir un motlle o anell metàl·lic; poseu primer la remolatxa i premeu-la amb els dits o amb una cullereta, i després la pastanaga i feu el mateix. Desemmotlleu amb compte i serviu d'immediat.

23 comentaris:

  1. Que rico Anna!! A mi el tártara no me gusta pero tu versión me ha encantado porque adoro las verduras así que me parece una forma muy original y deliciosa de preparar este plato!! Un saludo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi tampoco me convence el tartar, lo probaría de pescado pero jamás de carne (yo que si como un bistec, lo quiero casi carbonizado, imagínate!) pero creo que con verduras es genial! Un abrazo!

      Elimina
  2. Molt original, vitamínic i sa.
    Una abraçada,
    Júlia

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aconsello que t'animis a provar-ho, aquesta combinació és deliciosa!

      Elimina
  3. Molt original i ben saludable! !Just tinc unes remolatxes al rebost, així que potser m'animo i ho provo.
    Salutacions!!! Clara

    ResponElimina
  4. Un tartar fantàstic pel Memòries d'una Cuinera d'aquest mes! M'agrada molt la remolatxa crua amb pastanaga així que la proposta m'agrada i a més saníssima!
    Bon cap de setmana,
    Palmira

    ResponElimina
  5. M'acabes de donar una molt bona opció a les remolatxes que tinc per gastar! No he tastat mai aquesta combinació i la penso provar! Aquest fals tàrtar m'agrada ;)

    ResponElimina
  6. Aquest tàrtar és dels meus! a mi els de "veritat" amb carn o peix cru em fan una mica de repelús... però així vegetal m'encanta!! molt bona proposta, un petó!

    ResponElimina
  7. Un tàrtar fantàstic! Una participació in extremis genial! Jo fa poc que he descobert la remolatxa crua i m'agrada força!!! Petonarros!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ni punt de comparació amb l'envasada! No hi ha color!

      Elimina
  8. La remolatxa tampoc la peles?
    Una recepta original, sana i molt saborosa!

    ResponElimina
  9. amb aquest tàrtar encara m'atreviria... ! té bona presencia!! bona setmana!

    ResponElimina
  10. Jo que cada vegada prenc menys proteïna animal... Aquest tàrtar m'ha semblat fantàstic! Segur que el probo!!
    Una abraçada,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo el trobo molt bó! Trbo que combinen molt bé la remolatxa i la pastanaga!

      Elimina
  11. Un tartar muy sorprendente,original y bien sano¡¡

    ResponElimina
  12. quina recepta mé original Anna!!!! M'ha encantat. Moltíssimes gràcies per participar. Petonets

    ResponElimina
  13. uff amb lo que m'agrada a mi la remolatxa! te la copio segur anna! moltes gràcies guapa

    ResponElimina