Mandonguilles de ceba i formatge en salsa picant

Tot passejant per alguna llibreria, ja fa temps, vaig trobar un llibre de cuina vegetariana. El tenien en un racó de liquidació i a baix preu. Vaig fullejar-lo i vaig trobar-hi algunes receptes que em semblaren interessants. Entre elles hi havia unes mandonguilles que feien molt bona pinta.

Aquest mes, a Memòries d'una Cuinera ens proposen de compartir alguna recepta de mandonguilles, i com encara tenia pendent aquella del llibre,  l'he adaptat al nostre gust i n'han sortit unes mandonguilles delicioses.


Per preparar unes 18 mandonguilles ens caldrà:
  • 1 ceba morada
  • 3 dents d'all
  • 250 grams de pa ratllat
  • 100 grams de formatge feta
  • 30 grams de panses de Corint
  • 2 ous
  • 1 cullerada de comí en gra.
  • 1 manat de menta fresca
  • 1 manat de julivert fresc
  • Oli d'oliva verge extra
Hem de triar un pa ratllat que no sigui massa fi; el podem fer a casa amb pa sec d'uns dies abans amb la batedora de got. A les botigues trobarem un tipus més gruixut que l'habitual que ens anirà molt bé. D'aquest pa ratllat algunes marques en diuen cruixent o rústic.

Piquem la ceba ben petita i la sofregim a la paella. Quan la ceba ja sigui gairebé cuita, hi afegim l'all picat ben fi, les panses i el comí en gra. Anem remenant i ho mantenim al foc un o dos minuts. Apaguem el foc i reservem.

En un bol gran batem lleugerament els ous, hi afegim el formatge ben engrunat (com més engrunat millor), el pa ratllat i les herbes picades fines (menta i julivert). Incorporem també el sofregit de ceba que havíem reservat. Pastem amb la ma fins a fer una massa força basta però també homogènia.

Agafem parts de la pasta amb una cullera i anem formant les mandonguilles amb les mans. En sortiran unes 18 si les fem de la mida aproximada d'una pilota de ping-pong. Les anem posant en una safata i reservarem a la nevera mínim una hora, temps en que la massa agafarà més consistència.

Per preparar la salsa de tomàquet picant
  • 1 ceba de figueres gran
  • 1 ½ culleradeta de pebre vermell dolç
  • 1 culleradeta de pebre vermell picant (poseu-ne més o menys depenent del punt picant que volgueu).
  • 1 culleradeta de gingebre molt
  • 800 grams de tomàquet triturat
  • 1 manat de coriandre fresc
  • Oli d'oliva verge extra
Piquem la ceba ben petita i la sofregim en una paella. Quan estigui gairebé al punt, hi afegim el pebre vermell i el gingebre. Remenem durant un minut i hi aboquem el tomàquet triturat. Deixem coure entre 30-40 minuts a foc ben suau per tal que el tomàquet vagi espessint i quedi al nostre gust.

Piquem ben fi el manat de coriandre, i l'afegim a la salsa de tomàquet. Mantenim al foc un parell de minuts mentre anem remenant. Reservem la salsa per muntar el plat.

Preparació final
  • ½ manat de menta fresca
  • ½ manat de julivert fresc
Fregim les mandonguilles en una paella amb oli abundant.

En un plat posem un parell de cullerades de la salsa que em preparat i que em conservat calenta. Damunt la salsa posarem cinc o sis mandonguilles. Decorem amb una mica de menta i julivert picats ben fins.

Bon profit!

14 comentaris:

  1. caram quina pinta!, prenc nota, cada cop m'agraden més les receptes nutritives i amb menys o sense carn...A reveure!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Mercè. T'asseguro que a més, són molt bones!

      Elimina
  2. Buff! Unes mandonguilles per tirar cohets, m'encanta que siguin picantones amb el oc de gingebre i reforçat per la salsa, a més al meu petit li encanta el picant així que no tinc porblemes per cuinar-les a casa, me les apunto Jordi! No se si saps que organitzo un concurs al meu blog, sortegem un lot de productes Castey valorat en 160€, tens tota la informació al bloc, m'encantaría comptar amb tu, a veure si t'animes! Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Prova-les i ja ens diràs que. El punt de picant va al gust, nomé cal ajustar la quantitat de pebre... Una abraçada!

      Elimina
  3. Respostes
    1. Ho estan! És una de les receptes que repetirem sovint, segur.

      Elimina
  4. No dubto que són delicioses, d'aquestes repetiria segur!
    Moltíssimes gràcies per participar a Memòries.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola! Son molt bones, i tenen un toc cruixent molt bo. Un plaer de participar altre cop.

      Elimina
  5. Noia...aquest llibre amb el que et vas firar deu ser una petita joia, perquè aquestes mandonguilles fan una pinta...mmmm...gran participació al Memòries! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. De tant en tant, a les piles de llibres per liquidar trobes alguna cosa interessant a poc preu. No deixo mai de remenar a veure que trobo.

      Elimina
  6. si són picants segur que són boníssimes!!! Moltíssimes gràcies per participar al Memòries. Petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sempre que podem ens encanta participar al memòries. Molts cops és el que ens anima a fer aquella recepta que tenim pendent. Gràcies per organitzar-ho!

      Elimina
  7. Respostes
    1. Molt! A casa no van deixar ni una sola engruna al plat i ja demanen de repetir-les!

      Elimina