Pastís de formatge i lemon curd

Si us agraden els pastissos de formatge i la crema de llimona, us porto una recepta que us enamorarà. Com la majoria de receptes de pastissos de formatge és molt fàcil de fer. El més complicat de la recepta és que no caigueu en la temptació de menjar-vos la crema de llimona a cullerades i no en tingueu prou per decorar el pastís. 

Si encara no heu tastat la crema de llimona o lemon curd no sabeu què us esteu perdent. És una de les cremes dolces més hipercalòriques que conec, però us asseguro que paga la pena cadascuna de les seves calories. 

Ingredients:

Per fer el pastís:

  • 180 grams de galetes tipus digestive
  • 80 grams de mantega fosa
  • 900 grams de formatge en crema tipus Philadelphia a temperatura ambient
  • 250 grams de sucre blanc
  • la ratlladura de dues llimones, millor si són eco
  • 80 ml de suc de llimona
  • 80 grams de sour cream (80 ml de nata per muntar 35%MG +4 ml de suc de llimona)
  • 1 culleradeta d'extracte de vainilla
  • 4 ous mida L
  • 250 ml de nata per muntar 35% MG per decorar el pastís 
  • 2 cullerades de sucre llustre

Per fer el lemon curd: 
  • 84 grams de mantega a temperatura ambient
  • 133 grams de sucre blanc
  • 4 ous mida L
  • 120 ml de suc de llimona
  • 2 cullerades de ratlladura de llimona
  • 1/4 culleradeta de sal

Aquest pastís es cou al bany maria, de manera que necessitarem un motlle rodó de 23 cm de diàmetre per fer el pastís i una safata per anar al forn en que càpiga el motlle i que sigui prou fonda per que el motlle quedi cobert d'aigua uns 3 centímetres. 

Prepararem el pastís d'un dia per un altre per que agafi consistència. 

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 175 graus.

Comencem preparant la sour cream: Posem en un bol petit els 80 ml de nata per muntar 35%MG més 4 ml de suc de llimona i els barregem amb una cullereta. Deixem que reposi un mínim de 10 minuts abans de fer-la servir. 

Folrem el motlle amb paper vegetal.

Fiquem les galetes dins una bossa per comestibles i les trinxem amb l'ajuda d'un corró. Mesclem les galetes esmicolades amb la mantega fosa fins que tinguin una textura sorrenca i les estenem sobre la base del motlle fins cobrir-la tota. Amb l'ajuda del cul d'un got estret fem que la base quedi llisa i compactada. Fiquem el motlle al fons 10 minuts. Després el traiem del forn i deixem que es refredi.

Mesclem amb els dits el sucre amb la ratlladura de llimona per aromatitzar-lo. Afegim el formatge en crema a temperatura ambient per que sigui més fàcil treballar-lo i el barregem amb el sucre amb l'ajuda d'una batedora de varetes. Quan tingui la consistència d'una crema afegim l'extracte de vainilla, el sour cream i el suc de la llimona. Quan estigui tot ben mesclat, afegim els ous, un a un - no incorporem un fins que l'anterior no estigui ben integrat-. No hem de mesclar gaire els ingredients, just el necessari per que quedin ben integrats (no ens interessa que el pastís agafi massa aire o se'ns esquerdarà quan surti del forn). 

Aboquem la crema dins del motlle. Omplim la safata per anar al forn amb aigua calenta i posem dintre el motlle (jo abans l'he embolicat amb paper vegetal per fer-lo més impermeable a l'aigua). Fiquem la safata al forn al bany maria uns 60 minuts i fins que la superfície del centre del pastís tingui consistència si el premem amb el dit. Apaguem el forn i deixem el pastís al forn una hora més amb la porta una mica oberta. Després el ficarem a la nevera per que acabi d'agafar consistència, sense desemmotllar-lo.  

Al dia següent preparem la crema de llimona o lemon curd: Primer barregem amb els dits el sucre amb la ratlladura de llimona per aromatitzar-lo. Després afegim la mantega i amb l'ajuda d'una batedora de varetes batem els dos ingredients fins aconseguir una crema. Afegim el suc de llimona i després els ous, un a un. Semblarà que s'hagi tallat la crema, pero no patiu, que és normal que tingui aquest aspecte. Aboquem la barreja dins d'una cassola petita d'acer inoxidable -si feu servir un altre material la crema pot tenir un regust metàl·lic- i amb una cullera de fusta anem remenant la crema sense parar, a foc suau, fins aconseguir una crema llisa i brillant. Estarà a punt quan al passar el dit per sobre la cullera untada de crema, la marca no s'esborri. Colem la crema per retirar la ratlladura de llimona i els petits grumolls que hagin pogut quedar i la cobrim amb film transparent - que toqui la crema per que no faci crosta- La fiquem a la nevera fins al moment de fer-la servir. 

Muntem la nata amb el sucre llustre amb una batedora de varetes. Cobrim el pastís amb la crema de llimona i l'acabem decorant amb la nata muntada amb l'ajuda d'una màniga pastissera.

Recepta adaptada del blog Pies and tacos.