Amanida de faves amb salsa al pesto

Dissabte de mercat a Vic. He aprofitat per comprar faves i preparar una amanida ben primaveral. Fora de temporada també podeu preparar-la amb faves congelades. I respecte a la salsa, encara que he fet la salsa amb alfàbrega, n'hi ha que substitueix l'alfàbrega per menta, que combina de meravella amb les faves.   

Ingredients per a dues persones:

  • faves tendres pelades, uns 120 grams per persona aproximadament
  • mesclum de brots i fulles tendres (enciam, canonge, escarola...)
  • 100 grams d'encenalls de pernil ibèric
  • oli d'oliva verge extra
  • alfàbrega fresca
  • menta fresca o seca
  • parmesà ratllat
  • pinyons del país
  • sal
Posem aigua amb sal a bullir. Quan trenqui el bull afegim una culleradeta de menta seca. Si us animeu a preparar la salsa amb menta fresca en lloc d'alfàbrega, podeu aprofitar per afegir també menta fresca a l'aigua de cocció substituïnt la menta seca. En el meu cas com vaig preparar la salsa amb alfàbrega, no volia que destaqués el sabor de la menta per això vaig fer servir poca quantitat de menta seca per la cocció de les faves. Aboquem les faves a l'aigua bullint i les coem fins que estiguin tendres. El temps dependrà de la mida de les faves principalment, si són petites amb 2-3 minuts en tindreu prou. Si són més grans necessitareu uns 10 minuts. El millor és que les aneu tastant i les retireu del foc quan tinguin la textura que més us agradi, sense que arribin a desfer-se. Una vegada cuites les escorrem i les aboquem de seguida dins d'un bol ple d'aigua ben freda per parar la cocció i evitar que es rebreguin i perdin color. Les podem deixar amb aigua mentre preparem la salsa. 

Per fer la salsa aboquem dins del got de la batedora quatre cullerades d'oli d'oliva verge extra, una cullerada d'alfàbrega fresca - jo he fet servir la que tenia congelada-, una cullerada de parmesà ratllat i mitja cullerada de pinyons. Aquestes quantitats són aproximades. Podeu afegir més quantitat d'alfàbrega, parmesà o pinyons, al vostre gust. Triturem tots els ingredients fins aconseguir una salsa homogènia. Afegiu sal si convé. 

Per últim muntem el plat: fem un llit amb els brots i les fulles tendres. Repartim per sobre els encenalls de pernil, les faves tendres cuites i els pinyons. Repartim la salsa per sobre i decorem el plat amb una mica d'alfàbrega fresca picada.