Amanida de faves amb salsa al pesto

Dissabte de mercat a Vic. He aprofitat per comprar faves i preparar una amanida ben primaveral. Fora de temporada tambĂ© podeu preparar-la amb faves congelades. I respecte a la salsa, encara que he fet la salsa amb alfĂ brega, n'hi ha que substitueix l'alfĂ brega per menta, que combina de meravella amb les faves.   

Ingredients per a dues persones:

  • faves tendres pelades, uns 120 grams per persona aproximadament
  • mesclum de brots i fulles tendres (enciam, canonge, escarola...)
  • 100 grams d'encenalls de pernil ibèric
  • oli d'oliva verge extra
  • alfĂ brega fresca
  • menta fresca o seca
  • parmesĂ  ratllat
  • pinyons del paĂ­s
  • sal
Posem aigua amb sal a bullir. Quan trenqui el bull afegim una culleradeta de menta seca. Si us animeu a preparar la salsa amb menta fresca en lloc d'alfĂ brega, podeu aprofitar per afegir tambĂ© menta fresca a l'aigua de cocciĂł substituĂŻnt la menta seca. En el meu cas com vaig preparar la salsa amb alfĂ brega, no volia que destaquĂ©s el sabor de la menta per això vaig fer servir poca quantitat de menta seca per la cocciĂł de les faves. Aboquem les faves a l'aigua bullint i les coem fins que estiguin tendres. El temps dependrĂ  de la mida de les faves principalment, si sĂłn petites amb 2-3 minuts en tindreu prou. Si sĂłn mĂ©s grans necessitareu uns 10 minuts. El millor Ă©s que les aneu tastant i les retireu del foc quan tinguin la textura que mĂ©s us agradi, sense que arribin a desfer-se. Una vegada cuites les escorrem i les aboquem de seguida dins d'un bol ple d'aigua ben freda per parar la cocciĂł i evitar que es rebreguin i perdin color. Les podem deixar amb aigua mentre preparem la salsa. 

Per fer la salsa aboquem dins del got de la batedora quatre cullerades d'oli d'oliva verge extra, una cullerada d'alfĂ brega fresca - jo he fet servir la que tenia congelada-, una cullerada de parmesĂ  ratllat i mitja cullerada de pinyons. Aquestes quantitats sĂłn aproximades. Podeu afegir mĂ©s quantitat d'alfĂ brega, parmesĂ  o pinyons, al vostre gust. Triturem tots els ingredients fins aconseguir una salsa homogènia. Afegiu sal si convĂ©. 

Per Ăşltim muntem el plat: fem un llit amb els brots i les fulles tendres. Repartim per sobre els encenalls de pernil, les faves tendres cuites i els pinyons. Repartim la salsa per sobre i decorem el plat amb una mica d'alfĂ brega fresca picada.