Recepta d'un clàssic italià, Tiramisú

Fins les passades festes de Nadal mai no havia fet tiramisú a casa; però aprofitant que tenia uns dies de vacances vaig apropar-me fins Il Mercato, una tenda de productes italians que es troba a Corró d'Avall-Les Franqueses del Vallès, per comprar els ingredients per fer un autèntic tiramisú italià. 

Aquestes postres italianes tan famoses són molt fàcils de fers i necessiten pocs ingredients, però si voleu que us surtin de 10, cal fer servir ingredients de bona qualitat i seguir uns senzills consells, entre ells fer el tiramisú d'un dia per un altre, perquè millora el seu sabor, i consumir-lo en un màxim de 72 hores aproximadament, perquè els ous són crus, encara que això no és cap problema perquè aquestes postres "volen" de la taula.  


Ingredients:

  • 500 grams de formatge mascarpone a temperatura ambient
  • 4 ous, si poden ser ecològics millor
  • 100 grams de sucre blanc
  • savoiardi o galetes tipus melindro, seques i lleugeres
  • cafè, si pot ser tipus expresso millor
  • cacau pur en pols - a casa faig servir la marca Valor-

Primer preparem el cafè i el deixem refredar. Si el fessim servir calent desfaria les galetes. Quan estigui fred l'abocarem en un plat ample i fondo per sucar les galetes amb comoditat. Tindrem a ma la safata que farem servir per muntar el tiramisú, perquè una vegada elaborada la crema, hem de muntar el plat ràpid -per evitar que la crema vagi perdent volum amb el pas del temps-.  

Separem les clares dels rovells*. Amb l'ajuda d'una batedora de varetes batem els rovells amb la meitat del sucre fins que doblin el seu volum. És important que el sucre quedi totalment dissolt. Si teniu dubtes podeu pessigar amb els dits la crema de rovells i si noteu encara el sucre, continueu batent-la fins que ja no es noti. A continuació afegim el formatge mascarpone, que estarà a temperatura ambient per que sigui més fàcil mesclar-lo amb els rovells.  

Mentre batem els rovells les clares estaran a la nevera sense muntar. Un dels secrets d'un bon  tiramisú és muntar les clares just abans de fer-les servir. Si les muntem amb antelació, encara que les tinguem a la nevera, s'aigualiran i això farà malbé la textura del tiramisú. 

Quan el formatge i els rovells estiguin ben integrats i tinguem una crema llisa i sense grumolls, muntarem les clares amb la resta del sucre fins que tinguin la consistència d'una merenga - si tombem el bol les clares no s'han de moure -. Incorporem les clares a la crema amb l'ajuda d'una espàtula, poc a poc i amb moviments embolcallants, per evitar que perdin volum. Aquest és un dels passos més importants en l'elaboració del  tiramisú. 

Quan les clares estiguin ben incorporades a la crema, començarem de seguida a muntar el tiramisú. Fem una primera capa de galetes sucades amb el cafè. Les galetes no s'han de sucar gaire perquè no ens interessa que es desfacin, sobretot les de la primera capa - la de sota de tot- ja que són la base del tiramisú. 

Cobrim la primera capa de galetes amb la meitat de la crema. Cobrim la crema amb una altra capa de galetes -aquestes les podem sucar una mica més en cafè, però mai que regalimi-. Cobrim la segona capa de galetes amb l'altra meitat de la crema. 

Fiquem la safata a la nevera entre 3-5 hores per que el tiramisú es refredi. Aleshores cobrirem la superfície amb cacau pur en pols. El repartirem amb l'ajudar d'un colador, així es desfaran els grumolls del cacau i la cobertura quedarà més homogènia.

Guardarem el tiramisú a la nevera fins el moment de portar-lo al taula. Buon Appetito!


*Us aconsello no separar mai les clares dels rovells amb l'ajuda de les closques. És més higiènic fer-ho amb les mans -ben netes-. Trenqueu l'ou i aboqueu el rovell sobre el palmell de la ma que posarem just sobre un bol. La clara regalimarà i el rovell us quedarà al palmell. Si cal podeu passar el rovell d'una ma a l'altra amb molt de compte per desfer-vos de les restes de clara que puguin quedar adherides al rovell.