Poma al forn, sola o ben acompanyada

Els clàssics sempre tornen...o és que no han marxat mai? I és que hi han cases on sempre han cuinat pomes al forn, i la recepta continua passant de generació en generació. En el meu cas, a casa ma mare no recordo haver-la menjat mai. Jo la vaig descobrir durant els anys que vaig treballar a Granollers, on un restaurant tenia entre les seves postres del menú de migdia, poma al forn farcida de crema catalana. 

La qüestió és que aquell restaurant de Granollers va aconseguir que m'aficionés a aquestes postres tan clàssiques. La poma al forn sola o acompanyada amb crema catalana, nata, o gelat -el de vainilla és una aposta segura- s'han convertit a casa nostra en unes postres molt celebrades. A més el forn s'encarrega de tot. Tu només t'has de preocupar de muntar el plat, i a gaudir!!

Bàsicament faig servir la recepta de poma al forn de La cuina de sempre, ajustant les quantitats: 

  • 4 pomes madures tipus reineta o golden de les que ara anomen rústiques
  • 60-80 grams de sucre blanc
  • 1/2 got vi moscatell o malvasia
  • una pela de llimona
  • una branca de canyella
  • canyella en pols
Encenem el forn, a dalt i a baix, a 170º.

Retirem el cor de les pomes. Ho podem fer amb un ganivet, però el millor es fer-ho amb uns talladors que hi han al mercat específic per això. Amb aquests estris fas un tall més net i no destrosses la poma. Una vegada hem buidat el cor, repartim les pomes sobre una safata per anar al forn. Si no es mantenen dretes podem retallar-les una mica per sota per que s'hi mantinguin. 

Aboquem dintre de la poma el sucre, la canyella en pols, un tros de pell de llimona i el vi. Afegim una mica d'aigua a la safata i posem la resta de la pela de llimona i el canó de canyella. Fiquem les pomes al forn entre 40-50 minuts - depenent de la mida de les pomes- i fins que la carn estigui tova. Podem comprovar-ho punxant-la amb una broqueta.Quan estiguin cuites, traiem les pomes del forn i reservem el suc de la cocció per banyar les pomes quan les servim a taula.

Com us deia podem menjar la poma al forn sola o ben acompanyada, per fer unes postres més festives. Un acompanyament perfecte és la crema catalana. També una bona nata muntada. Els gelats són una aposta segura. Vainilla, nata, coco...Hi ha que prefereixen els gelats de fruita. I podem acabar d'arrodonir el plat afegint fruits secs, com festucs, o ametlla crocant.