Melmelada de pebrot escalivat

La melmelada de pebrot escalivat m'encanta i la gasto sovint. A vegades la poso en algun sofregit de tomàquet per donar-li un toc especial. Altres cops m'agrada com acompanyament d'alguna cosa, com una torrada amb un bon formatge semi-sec, damunt d'una llesca de pa untada amb crema formatge o directament damunt del pa amb una mica de tonyina... Les possibilitats són tantes que les deixo a la vostra imaginació. Si us agrada el pebrot tant com a mi, segur que trobareu un grapat de maneres de menjar-la.

Pel que fa als ingredients només necessitem pebrots vermells i sucre blanc. Els pebrots recomano que siguin ben madurs, però això també dependrà molt del vostre gust; si són una mica verds, també tenen el seu puntet. Pel que fa a les quantitats depenen de la quantitat de melmelada que vulgueu fer. Per un parell de pots mitjans, en tindreu prou amb 3 o 4 pebrots. El sucre dependrà del pes del pebrot un pic escalivat.

Per començar cal escalivar els pebrots, però en aquest cas no deixarem que es facin del tot. Cal escalfar el forn a 200º. Posem un rajolí d'oli damunt dels pebrots i el repartim amb les mans, per que quedin ben untats d'oli. Els posem al forn i deixem que es facin uns 30-35 minuts. Els traiem i els deixem refredar.

Pelem els pebrots, retirem les llavors, i els anem fent a trossos bastos amb els dits mateix. A l'escalivar-los hauran perdut part de l'aigua que contenen i, per tant, hauran perdut pes. Un cop nets i pelats pesem els pebrots per saber quina quantitat ha quedat. La quantitat de sucre que cal afegir és entre la meitat i 3/4 parts del pes dels pebrots escalivats. És a dir, si ens queda mig quilo de pebrots, ens cal entre 250 i 375 grams de sucre. La quantitat depèn de si us agrada més dolç o menys. A mi no m'agrada excessivament dolç, per això només poso de sucre la meitat del pes del pebrot escalivat. 

Aboquem el sucre i el pebrot en una cassola, millor antiadherent, remenem una mica per que es barregin bé i els deixem reposar una mitja hora. No passa res si els tenim més estona. Al mateix temps que absorbeix el sucre, el pebrot deixarà anar una mica d'aigua. És normal, la deixarem a la cassola.

Posem la cassola al foc i coem els pebrots uns 25-30 minuts, fins que veiem que van agafant la textura de melmelada. Cal tenir present que calenta sembla més líquida del que quedarà un cop la deixem refredar. Retirem del foc la cassola i triturem els pebrots amb la batedora. 

Per conservar la melmelada la posarem en pots de vidre que haurem esterilitzar prèviament fent-los bullir amb aigua uns 15 minuts. Quan la melmelada encara sigui calenta, omplim els pots, els tanquem i els deixem refredar cap per avall. Opcionalment, si volem assegurar una conservació una mica més llarga, després de tancar els pots els podem tornar a posar a l'aigua bullent durant uns 10 minuts i després els deixarem refredar.

Mira el vídeo de la recepta a Instagram