Museu de la Memòria de la Vinya i el Vi de Sant Fruitós de Bages

Abans de l'últim tancament comarcal vam tornar a voltar pel Bages, i vam anar a visitar el Museu de la Memòria de la Vinya i el Vi de Sant Fruitós de Bages. Aquest espai vol retre homenatge a totes aquelles persones que han treballat cuidant la vinya i elaborant vins amb els seus fruits, recollint el seu testimoni oral, i també exposant objectes relacionats amb la vinya lliurats per particulars, per tal de deixar un llegat i testimoni històric per a generacions futures. 


El Museu està situat a la comarca del Bages, on es fa vi des d'època romana. Testimoni d'aquest fet és una gran pedra trobada a les excavaciones de la Feliua, al terme de Sant Fruitós de Bages, que era la base d'un trull o d'una premsa del segles IV-V d.C. Podem parlar del Bages com a productor vinícola a partir de l'edat mitjana, gràcies a l'impuls del monestir de Sant Benet de Bages, propietari de grans extensions de vinya. Però va ser des dels anys 1860 a 1890 l'època de màxima esplendor, quan el Bages esdevé una de les zones que més vi produeix a tot Catalunya, arribant a tenir 27.900 hectàrees de vinya cultivada. 


A partir del 1883, les males collites, les pedregades i la recuperació de les vinyes franceses van iniciar la crisi del sector abans que arribés la fil·loxera. En els anys posteriors, els conflictes entre els parcers i els propietaris de les terres, la industrialització de la comarca i la devallada del consum del vi van fer que al llarg del segle XX anés desapareixent progressivament el conreu dela vinya a la comarca, fins arriba a situar-se per sota de les 500 hectàrees de vinyes conreades a la dècada dels anys 80 del segle passat.

A partir de la creació de la Denominació d'Origen Pla de Bages al 1995 i de la Confraria de Vins del Bages al 1998, juntament amb la gran feina que estan duent a terme els cellers de la comarca, han permès no només continuar amb la tradició vinícola de la comarca, sino també elaborar vins de gran qualitat que han traspassat les nostres fronteres. 


Al llarg de l'exposició coneixerem totes les fases de l'elaboració del vi i dels seus derivats, per mitjà dels objectes exposats, plafons informatius, i unes pantalles que reprodueixen el testimoni oral d'aquelles persones que han treballar la vinya les últimes dècades. 

Destaquen els objectes quotidians que es feien servir en les llarges jornades a peu de vinya, com els porrons de vinya, recobert d'espart, que es mullava amb aigua fresca, per mantenir més temps fresc el vi, o les cistelles on es portaven els porrons i que s'omplien de palla per mantenir la frescor. 

També té el seu espai a l'exposició l'arquitectura de la vinya, les barraques de pedra seca, rodones o quadrades, que van ser construides durant l'edat d'or de vinya (1860-1890), i que formen part del patrimoni paisatgistic de la comarca del Bages.


Al Bages també va haver una industría de destil.lats i licors de producció pròpia, que va desaparèixer quan es va prohibir vendre licor a la menuda en garrafes. Només es comercialitzava el vi que tenia una graduació mínima de 10º, per sota es considerava vi de cremar, és a dir, vi per fer alcohol o aiguardent. Sant Fruitós va tenir dues destil.leries, Cal Cura que produïa, entre altres begudes, el popular Anís del Bages, i Bodegues Morell, que també elaborava diferents licors i que va tancar la seva fàbrica de Sant Fruitós de Bages l'any 1979.


No falta en el museu un espai per al santfruitosenc Ramon Brucart, creador del primer llevataps, el Puigpull, i d'altres models que han estat premiats a nivell internacional, com el Pullparrot. 

I quan acabeu la visita al Museu, us recomano completar l'experiència visitant alguns del winebar de la comarca, com el d'Abadal, Fargas-Fargas o l'Espai Artium. I és que no hi ha res millor que combinar teoria i pràctica, no trobeu?