Lluç al forn amb salsa de calçots.

A casa no en mengem gaire de peix, especialment peix blanc. No és que no m'agradi el peix, és que no m'agrada cuinar-lo. Per això, quan trobo receptes senzilles i delicioses, com la que us porto avui, en que no has de manipular gaire el peix, només posar-lo sobre una safata, doncs, que voleu que us digui, em fa il·lusió....   

He fet algunes modificacions a la recepta original: com encara podem trobar calçots, i em xiflem, he  substituït la ceba per calçots i la salsa romesco per salsa de calçotada. També he fet servir avellanes de Reus en lloc d'ametlles. El resultat, unes patates delicioses...i sí, el peix també estava molt bo😜

Per acompanyar el plat, he elegit el Follet, del Celler Rendé Masdeu, un monovarietal de syrah de vinyes situades al costat del monestir de Poblet. Un vi fresc amb un punt d'acidesa que el fa ideal per maridar amb plats de peix i marisc. El Follet és un vi de la DO Conca de Barberà

Ingredients per a 4 persones: 

  • lluç, llom o rodanxes
  • 600 grams de patates
  • 1 ceba o mitja dotzena de calçots
  • 1 pebrot vermell
  • 1 dent d'all
  • 1 gotet de vermut blanc o vi blanc
  • 100 grams de salsa de calçots o romesco
  • avellanes torrades
  • oli d'oliva verge extra
  • farigola
  • sal i pebre negre mòlt

Encenem el forn a 220º, a dalt i a baix.

Pelem i tallem les patates en rodanxes fines. Pelem la ceba o els calçots. Tallem els calçots en rodanxes. Si fem servir ceba, la tallem en juliana, a l'igual que el pebrot. L'all el tallem ben petit.

En una cassola posem un bon raig d'oli i aboquem l'all picat i quan comenci a enrossir-se afegim la ceba i el pebrot tallats. Els cuinem uns minuts a foc suau fins que la ceba comenci a agafar color. Aboquem les rodanxes de patata, les avellanes trinxades i la salsa de calçots. Mesclem els ingredients i afegim el gotet de vermut blanc. Deixem que redueixi uns minuts.

Aboquem el contingut de la cassola en una safata per anar al forn. Just cubrim les patates amb aigua bullint i repartim la farigola per sobre. Tapem la safata amb paper d'alumini i la fiquem al forn 30 minuts i fins que les patates estiguin tendres - jo les punxo amb una forquilla per comprovar-ho-. Retirem el paper d'alumini per posar les peces de lluç sobre les patates i tornem a enfornar la safata 10 minuts més, Servim immediatament el peix sobre un llit de patates, decorat amb farigola fresca. 

Si voleu abans d'enfornar el peix, el podeu marcar en un paella amb una mica d'oli. Així la peça agafarà una mica de color. 


Inspirada en una recepta de la revista Cocina Lecturas.