Sopa de bolets i carxofes

Dissabte vaig aprofitar el primer cap de setmana de desconfiament municipal per anar al mercat municipal de Sabadell. Al matí pots trobar paredes de pagesos, la majoria del Parc Agrari de Sabadell, que porten a mercat verdura fresca acabada de collir. Quin luxe poder comprar directament al productor!. I és que a molts pobles de l'àrea metropolitana no tenim pagesos que venguin el seu producte al mercat. Sort que a la comarca encara tenim alguns irreductibles. 

I per celebrar la primera sortida per la comarca, una deliciosa sopa de bolets i carxofes, seguint la recepta, amb alguna variació, del llibre Sopes de la Fundació Alícia. Un llibre molt recomenable especialment per als amants del plats de cullera.

Ingredients:

  • 200 grams de xampinyons portobello
  • 6 carxofes
  • 5 calçots
  • formatge cremós tipus Philadelphia
  • oli d'oliva verge extra
  • blat de moro gegant torrat
  • sal i pebre negre mòlt

Pelem les carxofes, retirant les fulles exterior i el borrisol del cor. Tallem 4 en octaus i les altres 2 en làmines fines. Per que no s'oxidin les deixem en un bol gran cobertes d'aigua amb una mica de julivert. Si no teniu julivert -també serveix el sec- poseu un raig de suc de llimona. 

Tallem els bolets per la meitat, vigilant de retirar la mica de terra que puguin portar.

Pelem els calçots i els tallem en rodanxes d'un centímetre aproximadament. 

En una cassola gran posem un bon raig d'oli d'oliva i saltegem a foc suau uns minuts els calçots fins que comencin a agafar color. Aleshores afegim els bolets i les carxofes, remenem i els cobrim amb aigua calenta. Els coem a foc suau fins que estiguin tendres, uns 10 minuts. Us aconsello punxar les carxofes amb una forquilla per comprovar que estiguin tendres. Aleshores afegim el formatge cremós. Jo he posat una cullerada gran, però podeu afegir més o menys quantitat, al vostre gust. *Triturem les verdures amb una batedora de ma fins aconseguir una crema llisa i sense grumolls. Salpebrem.

En una paella petita, fregim les làmines de carxofa, prèviament enfarinades, fins que quedin rosses. Les deixem sobre una reixeta per que escorrin l'oli sobrant. 

Servim la sopa amb unes làmines de carxofa fregides i el blat de moro, picat o sencer.

*Si és la primera vegada que prepareu aquest tipus de plat, us aconsello retirar part del líquid de cocció abans de triturar les verdures. Així evitareu que us quedin les cremes massa líquides. Sempre podeu afegir-lo a posteriori fins que la crema tingui la consistència que més us agradi.