Patates i calçots amb sípia al forn

A casa no sóm gaire de menjar ni sípia ni calamar. Només preparo, per ocasions especials, els calamars farcits. La raó és que no li acabo d'agafar el punt en les coccions curtes. Sembla ser que tant la sípia com el calamar tenen dos tipus de coccions: una ràpida, inferior a 5 minuts, i una lenta, superior a 25-30 minuts. Si et passes de temps en la cocció curta o fas curt en la cocció llarga et queda la sípia o el calamar durs com la sola d'una sabata. 

Seguint però aquestes indicacions -marcant el calamar o la sípia a la planxa un parell de minuts per cada banda- he aconseguit que aquesta vegada em quedés força bé. Haig de reconèixer que les patates són la part del plat que més ha agradat a casa però, com a contrapartida, he aconseguit també que mengem més sovint a casa aquest tipus de moluscs que aporten moltes proteïnes i minerals amb poques calories. 

Aquest plat el pots preparar tant amb calamar com a sípia, que és molt més econòmica.

Ingredients:

  • patates
  • calçots
  • sípia o calamar net
  • vermut blanc
  • sal i pebre blanc mòlt
  • dents d'all i julivert

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 180º.

Pelem les patates i les tallem en rodanxes no massa gruixudes, mig centímetre com a molt. Pelem els calçots i els tallem en trossos d'un centímentre aproximadament. Posem les patates i els calçots en una safata per enfornar, els untem amb oli i els salpebrem, i repartim per sobre mig got de vermut blanc. Tapem la safata amb paper d'alumini i la fiquem al forn entre 35-45 minuts i fins que les patates estiguin tendres -punxeu-les amb una forquilla per comprovar-ho-. 

Pelem les dents d'all. Les piquem amb el julivert i les posem en un bol amb força oli, per amanir després les patates i la sípia. 

Marquem la sípia a la planxa, un parell de minuts per cada banda. Jo li faig uns talls horitzontals abans de retirar-la de la planxa, per comprovar que estigui tendra. Posem la sípia sobre el llit de patates i ho amanim tot amb oli mesclat amb l'all i julivert picats. Tornem a ficar la safata al forn un parell de minuts més abans de portar-la a taula. Servim el plat calent.