El Mercat de la Patata del Bufet d'Orís

Els diumenges del mes d'octubre es celebra a Orís (Osona) el Mercat de la Patata del Bufet. Les paredes dels productors les trobareu a la Plaça de la Rectoria d'Orís, pertanyent a una església del segle XVIII, que actualment allotja un petit restaurant. La patata del Bufet és una varietat de patata de muntanya que ha arrelat a la comarca d'Osona, gràcies al seu clima i a la seva terra. La seva producció és molt limitada i quasi tota es ven al mercat d'Orís.  

La patata del Bufet és una varietat molt antiga, provinent de la Bretanya francesa. De fet, és una varietat de patata de muntanya que es conrea al Pirineu i al Prepirineu. La zona de producció comprèn les comarques d'Osona, la Garrotxa, el Ripollès, la Cerdanya, l'Urgell i el Solsonès. 

La patata del bufet és una varietat tardana amb una temporada curta de comercialització, degut a la seva producció limitada. Malgrat que té una aparença irregular i amb molts ulls, té una textura que la fa única. A més, és perfecta per qualsevol tipus de cocció, fregida, bullida, en puré, al forn...És una patata cremosa i molt aromàtica, amb un toc dolç que, segons els entesos, recorda la castanya.

Hi han dues varietats de patata del bufet, la blanca, que és la que més es produeix, i la violeta o negra, nascuda d'una mutació de la primera i conservada per alguns agricultors locals.

El Mercat de la Patata del Bufet d'Orís arriba aquest any a la seva 26a edició. Un mercat que va néixer arran d'una iniciativa dels pagesos productors d'aquesta varietat i l'ajuntament d'Orís.

A banda de les patates, també podreu trobar al mercat altres productes artesanals com melmelades, formatges, pans i coques, i també verdures conreades a la zona. 

Després d'omplir el cistell, us recomano una petita passejada fins a les ruïnes del castell d'Orís, -l'inici del camí es troba al pàrking que hi ha uns metres abans d'arribar a la Rectoria-, i des d'on podreu gaudir d'unes vistes esplèndides de la plana de Vic.