Peres dolces embolcallades amb pasta de full

La pera no ha estat mai una fruita que m'hagi apassionat gaire. Possiblement per que costa trobar al súper peces que estiguin prou madures. Com la majoria de fruites, si aquestes no comencen a madurar a l'arbre no ho faran sobre el marbre de la cuina, per molt que alguns botiguers ens ho vulguin fer creure. Però a més, en el cas de la pera, si aquesta és verda, la carn és molt dura i pot arribar a ser, fins i tot, astringent.

Fa uns mesos però, a la inauguració de la Festa de la Verema del Bages, al celler Sanmartí, vaig tastar unes peres al vi elaborades per un restaurant de Sallent -del qual m'agradaria saber el nom-, que vaig trobar tan espectaculars, que em van reconciliar amb aquesta fruita. Per això, quan vaig trobar aquesta recepta, em vaig animar a fer-la de seguida.  El resultat ha estat tan bo que prometo tornar amb més receptes elaborades amb pera. Així que, si en sou fans d'aquesta fruita, no us perdeu les properes publicacions...


Ingredients per a quatre persones:

  • 4 peres madures de la varietat conference de la mateixa mida aproximadament 
  • 1 1/2 tasses de sucre blanc
  • 5 tasses d'aigua
  • 3 cullerades de mel tipus mil flors, o de gust suau, i una mica més per decorar
  • 3 canons de canyella
  • 1/2 beina de vainilla 
  • 1 ou
  • 1/2 cullerada de llet
  • un pessic de sal
  • pasta de full
  • gelat de vainilla per acompanyar, opcional

En una cassola gran posem l'aigua a bullir amb el sucre, la mel, els canons de canyella i les llavors de la beina de vainilla. Pelem les peres sense treure les tiges i les tallem la base per que es puguin mantenir dretes. Quan l'aigua hagi bullit, baixem el foc, fiquem les peres dintre de la cassola i la tapem. Cuinem les peres uns 15 minuts, sense deixar que torni a bullir l'aigua, i fins que estiguin tendres -les punxarem amb una forquilla per comprovar-ho-. Apaguem el foc, i quan la cassola s'hagi refredat la fiquem a la nevera, amb les peres dintre, d'un dia per un altre. Durant la cocció si l'aigua no cobreix les peces de fruita, les anem girant amb compte per que es cuinin de manera uniforme.

Al dia següent encenem el forn, a dalt i a baix, a 200º.

Traiem les peres de la cassola i les deixem escórrer sobre un plat. Estirem la pasta de full i la tallem en tires d'un centímetre, deixant un tros per retallar les bases de les peres. Mesclem l'ou batut amb el pessic de sal i mitja cullerada de llet. Folrem una safata de forn amb paper per enfornar i repartim per sobre els trossos de pasta de full que ens serviran de base per les peces de fruita. Les pintem amb l'ou batut i posem les peres a sobre. A continuació, pintem també les peres amb l'ou batut i les embolcallem amb les tires de pasta de full, començant per baix. Vigilem que les tires cobreixin tota la superfície de les peres. Pressionem una mica les tires amb els dits per que quedin ben agafades a la fruita i no se'ns desmuntin quan les fiquem al forn. Pintem amb l'ou la pasta de full i fiquem les peres al forn uns 25-30 minuts, i fins que la massa estigui daurada. Podem cobrir la tija de les peres amb una mica de paper d'alumini si se'ns cremen massa.

Servim les peres tèbies, banyades amb una mica de mel i acompanyades, si volem, de gelat de vainilla. El contrast de temperatura i el sabor de la vainilla complementen a la perfecció aquestes delicioses postres amb pera.


Recepta original del blog The little epicurean