Bacallà a la llauna amb mongetes

El bacallà és una de les estrelles de la cuina catalana. Només cal veure'n la gran quantitat de receptes i maneres de fer que en podem trobar. La nostra cuina fa servir el bacallà tant per uns bunyols com per una esqueixada o un empedrat, aquests dos últims uns plats frescos que venen molt de gust a l'estiu. Miraré de deixar-vos la recepta ben aviat. Aquesta varietat de plats existeix gràcies a que, en les èpoques dels carros i els traginers, era l'únic peix que podia arribar en condicions a les comarques més interiors i també, en part, perquè era un producte molt més assequible que no pas ho és avui.

També cal saber que el bacallà és un aliment poc greixós i ric en nutrients i sals minerals. Si podeu, compreu-lo salat a la vostra peixateria, o encara millor, en una bacallaneria. N'hi ha qui, si ho voleu, també us vendran el producte dessalat, amb el que us estalviareu una feinada, ja que calen uns dies per dessalar-lo correctament. Si per casualitat trieu de comprar-lo congelat, recordeu de deixar-lo descongelar lentament dins d'un escorredor a la nevera.


La recepta que us proposo és la meva manera de fer-lo, amb tomàquet, tot i que trobareu moltes receptes que no n'hi posen. Però així és com a casa el feien la mare i l'àvia, i per a mi si no hi ha tomàquet no és el mateix plat. En triar el bacallà, us recomano que trieu els talls del morro que són els més bons. Amb talls del llom també us quedarà un plat fantàstic.

Ingredients per a 4 persones:
  • 4 talls de morro de bacallà (també podeu triar talls del llom).
  • 300 grams de mongetes cuites
  • 200 grams de tomàquet triturat
  • 5 grans d'all
  • 2 culleradetes de pebre vermell dolç
  • un grapat de molles de pa sec
  • mig got de vi blanc
  • julivert fresc
  • farina
  • oli d'oliva verge extra

Un pic dessalat el bacallà, la preparació és fàcil i no li haurem de dedicar gaire temps. Pel que fa a les mongetes, us recomano coure unes mongetes del ganxet o uns fesols de Santa Pau. Tots dos destaquen pel seu bon sabor i faran que el plat sigui encara més bo. Es interessant que després de coure'ls, els deixeu escorrent mentre prepareu el bacallà.

Primer de tot cal enfarinar bé el bacallà. Interessa que sigui ben sec, així que l'enfarinem, el deixarem reposar un parell o tres de minuts, i el tornarem a enfarinar just abans de posar-lo a la paella. Quan tinguem el bacallà enfarinat i haguem espolsat l'excés de farina, el fregirem en una paella amb un raig ben generós d'oli d'oliva - que hi hagi ben bé mig dit d'oli a la paella-. Només el fregirem lleugerament, just per que canviï de color i comenci a enrossir. Començarem a fregir-lo sempre per la banda de la pell, tractant-lo amb cura, així evitarem que el tall de bacallà es desmunti ja que té tendència a desfullar-se. Quan tinguem els talls a punt, els posarem en una safata per anar al forn i hi posarem les mongetes al seu voltant.

Piquem els grans d'all i un bon grapadet de julivert i els posem al mateix oli on hem cuit el bacallà; remenem un moment, no més de mig minut, i hi afegim el pebre vermell. Tornem a remenar i posem el tomàquet triturat que deixarem coure un parell o tres de minuts. Ara ja només ens queda abocar-hi el vi blanc i deixar reduir 5 o 6 minuts.

Quan estigui a punt, aboquem la salsa damunt dels talls de bacallà i les mongetes. A mi m'agrada decorar-ho escampant unes molles de pa sec damunt de la salsa, fa el plat més bonic i  té un puntet cruixent que m'encanta.

Ja només queda posar-lo 8 a 10 minuts al forn, que haurem escalfat prèviament a 180º. Servim calent acabat de sortir del forn. Com a cosa pràctica, podeu deixar la safata preparada el dia abans i esperar a posar-lo al forn just abans de consumir-lo.

Aquesta recepta la vàrem gravar en vídeo com a col·laboració pel canal de Youtube de l'Agrícola Corbera d'Ebre a finals de 2021 i la pots veure a continuació.