#Gastroplans pel cap de setmana del 10 i 11 de març

Si fa dues setmanes començàvem els nostres #gastroplans amb la Fira de l'Oli de les Terres de l'Ebre a Jesús, Tortosa, aquesta setmana us proposem visitar la Fira de l'Oli i l'Espàrrec de Godall, al Montsià. L'oli que es produeix en aquesta zona prové d'oliveres de la Serra dels Ports i la Serra de Godall, una zona on es troben gran quantitat d'oliveres mil·lenàries, de la varietat farga, amb les que la Cooperativa Agrícola del Godall elabora l'oli Lacrima Olea Mil.lenària, de producció limitada. Les varietats autòctones de la zona, a banda de la farga, són la morruda i la sevillenca amb les que s'elaboren olis d'oliva verge extra de la DOP Baix Ebre-Montsià, uns olis molt gustosos i aromàtics.
Aquest any però, a la Fira, l'espàrrec salvatge que creix a la zona tindrà una presència més aviat testimonial, ja que la manca de pluges ha fet que la collita sigui ínfima. Les activitats programades per tot el cap de setmana les podeu consultar aquí, i començaran amb un esmorzar popular a un preu de 2,50 euros on podreu tastar, entre d'altres, la coca amb sal, menja típica de Carnestoltes.

I de la comarca del Montsià marxem cap a la comarca de les Garrigues perquè diumenge Vinaixa celebra la seva Fira de l'Oli i la Pedra, on podreu degustar els olis d'oliva verge extra de la DOP Les Garrigues elaborats amb olives de la varietat arbequina. Aquest olis els produeix la Cooperativa de Vinaixa, fundada el 1920, i un dels membres fundadors de la DOP Les Garrigues. Podeu consultar aquí les activitats organitzades.

El mateix diumenge dia 11 es celebra a Calafell, al Baix Penedès, una Xatonada popular, amb la que es conclou la temporada del Xató d'enguany. La Plaça de Catalunya de Calafell acollirà la festa on es serviran més de 700 racions de xató maridades amb vins de la DO Penedès.  També s'ha organitzat un taller infantil per ensenyar als menuts de la casa a fer xató. El mateix dia s'inauguren les 7es Jornades Gastronòmiques del Xató de Calafell, en les quals, i fins al 25 de març, diferents restaurants del municipi oferiran menús on el xató de Calafell serà el protagonista.

Durant aquest mes de març s'han organitzat jornades gastronòmiques per donar a conèixer i potenciar el consum del producte local arreu de territori. Així a la Pesolada de Caldes d'Estrac, al Maresme, els restauradors i comerços de la població ofereixen menús i ofertes especials relacionades amb el pèsol, un dels cultius més arrelats a la comarca. A Amposta, al Montsià, es celebren fins al 18 de març les XV Jornades Gastronòmiques de la Carxofa i a la Terra Alta trobareu les Jornades Gastronòmiques del Corder i la Campanya Gastronómica del Peixopalo a Sant Feliu de Guixols, entre d'altres.

A les comarques barcelonines també trobarem jornades gastronòmiques, com la del Març Gastronòmic, organitzada per l’Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat (AGT) i l’Ajuntament del Prat de Llobregat. Es podran degustar menús elaborats amb Pota Blava i Carxofa Prat a trenta-dos restaurants d’El Prat, Gavà, Martorell, Begues, Molins de Rei, Sant Vicenç dels Horts, Abrera, L’Hospitalet, Barcelona, Sant Just Desvern, Sant Joan Despí i Sant Boi de Llobregat. A més en l'edició d'enguany podreu gaudir dels vostres àpats acompanyats amb un vi de la D.O. Penedès o una San Miguel Eco. Els establiments participants i les seves propostes les podreu consultar a la pàgina web de l'Associació de Gastronomia i turisme.

Propostes per a tots els gustos per gaudir d'un cap de setmana ben gastronòmic.