19ª Carxofada de Sant Boi

El proper diumenge 18 de març tindrà lloc la 19ª edició de la Carxofada de Sant Boi de Llobregat. La Carxofada és un dels principals reclams turístics d'una ciutat que aposta per la gastronomia de qualitat, l'alimentació saludable, el producte de proximitat i la promoció del parc agrari. I és que la carxofa es el producte agrícola més característic de Sant Boi i del Parc Agrari del Baix Llobregat i un signe d'identitat del municipi.


La varietat de carxofa que es conrea a Sant Boi és la blanca de Tudela, però més dolça i tendra que les de la mateixa varietat que es conreen en altres zones, degut a les característiques del sòl del Delta del Llobregat, el seu clima atemperat i la proximitat del mar. La producció comença cap a finals de la tardor i s'estén fins a finals de la primavera.

Per tercer any consecutiu la Carxofada de Sant Boi es celebra al març, dintre del Mes de la Carxofa,  una iniciativa que vol promoure durant tot el mes la Carxofa com a producte agrícola local per excel·lència. Durant la campanya, restaurants i bars de la ciutat inclouen en les seves cartes plats o tapes elaborats amb carxofes del Parc Agrari. També SomBici i el restaurant SomBó organitzen els caps de setmana sortides en bicicleta pel Parc Agrari i visites a pagès amb dinar o tast de carxofes. I en els mercats municipals de Sant Boi, en el Mercat de Pagès del divendres i en molts comerços de la localitat es poden comprar carxofes conreades als voltants.


Durant la Carxofada 2018, els restaurants de l'Associació Degusta Sant Boi oferiran un menú de degustació gastronòmica format per cinc plats, on la carxofa serà l'ingredient protagonista. Totes les  carxofes que es faran servir per la preparació dels plats han estat conreades i collides pels pagesos de la Cooperativa Agrària Santboiana.

Els plats del menú degustació seran un Hummus de carxofa amb oli d'espècies, Mandonguilles amb sípia i carxofa, Farcellets de carxofa i verduretes amb salsa Kimchi, Carxofa a la brasa i Calçot confitat del Parc Agrari del Baix Llobregat amb romesco i Arròs amb calamars i carxofes.
El preu del menú és de 15 euros - es pot adquirir de manera anticipada per 12 euros-.


La Carxofada es desenvoluparà a la Plaça de l'Ajuntament i a la rambla de Rafael Casanova, i s'han organitzat diverses activitats des de les 10 del matí i fins a les 7 de la tarda: una exhibició i ball country, una masterclass de zumba i una trobada de puntaires. També s'han organitzat una sortida en bici per visitar els camps de carxofes i un concert final de festa. A més durant tot el dia es podran comprar carxofes de la Cooperativa Agrària Santboiana al punt de venda situat a la plaça de l'Ajuntament i també hi hauran parades de venda de productes artesanals.


Durant la presentació del Mes de la Carxofa i de la 19ª edició de la Carxofada, el passat dia 5 de març, es va lliurar la distinció Carxofa d'Or al xef santboià Albert Mendiola, Cuiner de l'Any 2017, en reconeixement a la seva tasca en favor del producte de proximitat del Parc Agrícola del Baix Llobregat.