Iogurt de mel i safrà - Som Terra de Safrà

Fa unes setmanes ens van convidar a visitar Santa Coloma de Queralt i la tercera edició de la festa Som Terra de Safrà, una festa que vol recuperar, divulgar i promocionar una part del llegat històric i etnogràfic de la ciutat que gira al voltant d'aquesta preuada espècia. I és que la relació entre Santa Coloma de Queralt i el safrà s'inicia a l'època medieval i arriba fins al nostre dies. Segons el llibre El Safrà. Secrets d'una espècia valuosa, primer volum de la col·lecció Quaderns de Cultura, editat per l'Obrador Edèndum, el conreu es va introduir a la península pels àrabs al segle X, i en el cas català, l'expansió va produir-se sobretot a partir del segle XIII, coincidint amb l'increment del consum de l'espècia a Europa, i ben aviat l'elevat rendiment i la creixent demanda feren que assolís un lloc molt destacat dins del panorama agrícola català. De fet Catalunya i Aragó, juntament amb l'Abruzzo i la Pulla es van convertir en les principals zones productores d'Europa durant els segles XIV i XV, i en concret en la primera meitat del segle XV va ser quan el safrà català va assolir un protagonisme indiscutible dins de la producció europea i va conquerir els principals mercats d'aquest producte, situats -en aquells moments- en les pròsperes ciutats suïsses i alemanyes: Frankfurt, Nüremberg. Ginebra, Basilea i altres.


En el llibre també es parla de la regulació del comerç del safrà a la Conca de Barberà en l'època medieval i de la seva relació amb la incipient comunitat jueva assentada a la comarca. Però el llibre no parla només d'història, també parla del cultiu del safrà, dels seus usos medicinals i de la recuperació del safrà a la cuina casolana, amb receptes incloses. En definitiva, una lectura molt recomanable si us agrada la història o la gastronomia.

Avui us porto una recepta dolça elaborada amb safrà: iogurt de mel i safrà, un iogurt de sabor elegant i sorprenent que he tret del blog Come conmigo, el blog de Palmira, un blog que els que em seguiu ja sabeu que m'agrada molt i del qual us he portat més d'una recepta. Si us agraden els iogurts casolans, us aconsello que feu una ullada al seu recull de receptes, té una varietat impressionant de sabors.


Ingredients per 6 iogurts:

  • 1 iogurt natural (busqueu que tingui la data de caducitat més llarga possible*)
  • 1 litre de llet sencera
  • 4 cullerades de mel suau, jo he fet servir la de taronger
  • 4-5 brins de safrà

Comencem escalfant la llet, a foc mitja, amb la mel i el safrà i fins que comenci a bullir; aleshores apaguem el foc i tapem el cassó amb film transparent que toqui la llet, deixant que el safrà infusioni tota la nit.  

Al dia següent batem el iogurt natural, l'aboquem dins d'un vas de batedora o una gerra, aboquem la llet infusionada i la mesclem amb el iogurt. Amb la mateixa gerra, anem omplint amb compte els gotets de iogurt. Sense tancar-los els posem sobre la iogurtera, la tapem, i la posem en marxa entre 12-14 hores. De la iogurtera passarem els iogurts al frigorífic, ben tancats, un mínim de 4 hores, abans de consumir-los.

*Palmira recomana que el iogurt que fem servir sigui el més fresc possible. Si no heu fet mai iogurts a casa, llegiu aquesta publicació, que us servirà de referència.