#Gastroplans pel cap de setmana del 16 i 17 de desembre

Ja les tenim aquí, les festes de Nadal, i amb elles arriben els últims gastroplans de l'any 2017. Per aquest cap de setmana us proposem dues fires ben nadalenques, per una banda, tot un clàssic, la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès, i per altra banda la Fira Avícola del Prat del Llobregat. Dues fires on les aus de races autòctones són les protagonistes.


En la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès, en la comarca de l'Alt Penedès, els protagonistes són els exemplars de la raça Gallina Penedesenca, una raça que gairebé va desaparèixer als anys seixanta del segle passat, substituïdes per altres races més productives, però que des dels anys vuitanta s'està treballant per recuperar. Aquesta raça té quatre varietats, l'Aperdiuada, la Barrada, la Blat i la Negra, aquesta última coneguda com a Gall del Penedès, amb qualificació europea d'IGP (Indicació Geogràfica Protegida) des de l'any passat.

Aquest any es celebra el 353 aniversari de la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès i entre les activitats programades, com sempre, destaquem les de caire gastronòmic. Per una banda, el Mercat d'Aviram on es podrà adquirir el Gall del Penedès amb segell IGP i tota mena d'aviram. Com sempre, la fira inclou servei d'escorxador i plomatge gratuït. També trobareu l'Exposició d'Aviram amb la Mostra de races de gallines autòctones de Catalunya: la pairal, la flor d'ametller, la penedesenca, la del Prat i l'empordanesa. I també trobareu la Mostra Gastronòmica, on es podran degustar fins a 21 receptes elaborades amb aviram, que podreu maridar amb vins de la DO Penedès al Superceller, a la Plaça del Vi, que comptarà amb una sala de tasts, botiga per comprar vins i productes locals nadalencs i el Tastavi, una mostra de vins negres de la DO Penedès. Podeu consultar aquí la resta d'activitats programades per la Fira, i altres activitats paral·leles programades durant tot el cap de setmana a Vilafranca del Penedès.

La Fira del Gall, una fira centenària, on degustar productes de Km0 d'altíssima qualitat que es produeixen a l'Alt Penedès.

I des de divendres torna una nova edició de la Fira Avícola del Prat del Llobregat. La 44ª edició estrena nova ubicació, la granja de La Ricarda, una antiga granja lletera reconstruïda. Un pavelló de 500 m2 que acollirà el FiraTapa Pota Blava i de Carxofa Prat, on es podran degustar més de 20 tapes elaborades pels bars i restaurants del Prat que hi participen. Es manté el menú del Consell Regulador Raça Prat i el Take Away Pota Blava, així com l'esmorzar de pagès. També trobareu actuacions musicals, activitats infantils i tallers de cerveses artesanes del Barcelona Beer Festival maridades amb Carxofa Prat.

I per segon any consecutiu es celebrarà un Showcooking per elegir la Millor Tapa Gastronòmica de la ruta Quinto Tapa. Serà el dissabte 17 de desembre; els restauradors cuinaran en directe les tapes finalistes i un jurat de l'Escola Hofmann escollirà la tapa guanyadora.

A més recordeu que aquest any el Pota Blava ha rebut el guardó del Plat Favorit dels Catalans, en concret, un confit de Pota Blava, moniato, prunes i vermut.


I l'última proposta ens porta fins a la comarca de l'Urgell, en concret a Preixana, on es celebrarà la 5ª edició de la Fira Gastronòmica  de Productes de Proximitat, Mercat de Prop. Dissabte i diumenge trobareu a la zona esportiva del municipi una cinquantena d'expositors de productes alimentaris de proximitat, i també alguns vinguts de la Bretanya Francesa. A més s'han organitzat diferents activitats, tasts i tallers per a petits i grans, que comptaran amb la presència de destacats cuiners com l'Ada Parellada i l'Albert Mendiola, elegit millor Cuiner de l'Any 2017. La comarca convidada aquest any serà la Noguera. Totes les activitats organitzades les podreu consultar aquí.

I amb aquestes propostes ens acomiadem fins l'any vinent. Molt bones festes per a tothom i fins ben aviat!