#Gastroplans pel cap de setmana del 25 i 26 de novembre

Iniciem els #gastroplans per aquest cap de setmana amb la sisena edició de Fira Orígens, la Fira Agroalimentària de Productes de Qualitat de Catalunya. Durant dissabte i diumenge, el Recinte Firal d'Olot acollirà uns 90 productors que oferiran tasts dels seus productes als visitants de la fira a través de l'intercanvi de tiquets, i també es podrà comprar directament al productor. Els productors són principalment catalans però la Fira tornarà a comptar aquest any amb la presència de productors valencians, de les Illes Balears i del País Basc.

Entre les novetats de l'edició d'enguany, trobarem una presència destacada de productes ecològics, un 33% dels productors participants. També hi haurà el 1er Concurs de coques de forner de Catalunya, que es celebrarà el dissabte. L'objectiu del concurs és contribuir a enaltir l’ofici de forner, promoure un dels seus productes més característics i incentivar-ne la qualitat.

El territori convidat en aquesta edició serà Idiazabal. Cinc petits productors del municipi, dos de formatge d’ovella amb el segell de la DO, un de formatge de vaca ecològic, un de txacolí ecològic i un de sidra ecològica seran presents a Orígens. Tots ells oferiran una sessió a l’Aula de Tast.

A banda de l'Aula de Tast, Fira Orígens compta també amb l'Espai Cervesa, que aglutinarà fins a 5
productors catalans de cervesa artesana del Gremi d’Elaboradors de Cervesa Artesana i
Natural; l'Aula de Cuina, amb tasts guiats pels productors assistents a la fira, i l'Aula dels Nens.
La informació sobre el preu de l'entrada i de les diferents activitats les podeu consultar aquí. Les inscripcions a les diferents activitats es realitzaran a l'entrada de la fira.


També durant el cap de setmana a Vilanova i la Geltrú, a la comarca del Garraf, es celebrarà la primera edició de La Llotja, una plataforma per promoure la Denominació d'Origen Terra i Mar, que té com a finalitat afavorir el coneixement dels productes autòctons del mar i la terra i la promoció de la cultura culinària genuïna del Garraf i el Penedès. Una nova proposta per potenciar el sector primari del nostre país.

Amb la voluntat de propiciar el contacte i la interrelació entre els productors i els professionals de la cuina i la restauració, així com entre tots ells i el públic consumidor, la Llotja vol impulsar l’ús i la presència de productes de proximitat en les cartes dels establiments de restauració, així com estimular la creació de nous plats amb matèries primeres de l’entorn. D’aquesta manera es potenciarà l’autenticitat de la cuina de proximitat com a atractiu de l'oferta turística de la demarcació del Penedès i el Garraf, a partir del binomi “turisme gurmet”.

En aquesta primera edició s'han organitzat diferents activitats al voltant dels productes autòctons, la cuina genuïna i el turisme gurmet: unes més tècniques dirigides als professionals del sector i altres més per al públic en general, com un tast il·lustrat sobre la Carretera del Vi, una visita comentada a la subhasta del peix de Vilanova o un concurs de cuina amb productes km0 del Garraf o el Penedès. El Mercat de la Terra i el Festival del Xató són també altres de les activitats programades per cap de setmana. Més informació sobre les activitats la trobareu aquí.

Respecte al Festival del Xató es trasllada aquest any al Mercat del Mar on, a banda de degustar racions de xató, les parades del mercat oferiran tapes elaborades amb productes de proximitat, tot acompanyat amb música en directe. El Concurs Nacional del Xató, que es celebrarà el mateix diumenge, passa a anomenar-se Pere Tàpies, en el seu honor. També es farà la inauguració oficial de la Ruta del Xató, en la que participen també les poblacions de Calafell, Sitges, El Vendrell i Vilafranca.

I per acabar, a la capital de Berguedà, Berga, es celebra dissabte la Fira de la Xocolata i la Ratafia. Entre les activitats organitzades hi ha la 8a edició del Concurs de Ratafies de Berga, tasts, demostracions culinàries, sopar popular, xerrada sobre cuina saludable, activitats per als petits de la casa, un espectacle teatral i una audició de sardanes. Tota la programació la trobareu aquí.
Molt bon cap setmana a tothom!