#Gastroplans pel cap de setmana del 2 i 3 de desembre

Comencem els #Gastroplans per aquest cap de setmana amb la Fira de Nadal i Mercat d'Artesans de Caldes de Montbui, al Vallès Oriental, coneguda arreu per ser la vila on es cuina el brou amb aigua termal, en l'olla més gran de Catalunya, una olla d'1,5 metres de diàmetre i amb capacitat per 1.600 litres.

Per la 32a edició, i degut a l'èxit de les edicions anteriors, l'organització té previst fer dues olles grans de brou i repartir uns 3.000 litres de brou de Nadal durant els dos dies que dura la Fira. A més, els visitants podran degustar la verdura i la carn d’olla de la cocció del brou calderí. L’activitat es dur a terme amb la col·laboració dels restaurants locals i altres establiments de proximitat que aporten els ingredients pel fer el brou, com són les carnisseries, xarcuteries, polleries i llocs de venda de verdures i hortalisses de la població.

A banda de tastar el brou de Nadal, s'han programat un munt d'activitats com el caga Tió, tallers nadalencs, espectacles infantils, ballades de sardanes o l'exposició de catifes de flors de temàtica nadalenca. També trobareu més de 150 parades d'objectes del Nadal, d'artesania diversa, antiguitats, brocanteria, alimentació i foodtrucks, tots repartits pels carrer del casc antic de la vila

I no oblidem el Concert Solidari de Nadal, la recaptació del qual es destinarà a la Marató de TV3 d'aquest any, dedicada a la investigació de malalties infecciones (entrada 3 euros + donacions).

Tota la informació sobre la fira la trobareu a www.visiteucaldes.cat


A Sitges, al Garraf, dissabte, el Mercat de la Terra que organitza Slow Food Garraf i Penedès celebra l'últim mercat del 2017 a la Plaça de Catalunya, emplaçament que va estrenar dissabte passat. Per aquest dissabte, s'han organitzat més de cinquanta jocs tradicionals per a grans i petits, dels que podreu gaudir durant tot el matí, com les curses de sacs, la xarranca o les bitlles, entre d'altres.

Per agafar forces, han preparat un dinar popular on el pop blanc amb patates serà el protagonista. I no us oblideu del sorteig d'una panera valorada en 40 euros entre tots aquells que comprin al Mercat del dissabte.

Aprofiteu per comprar producte de proximitat i les paneres de proximitat elaborades amb productes de primera qualitat, proximitat, artesanals i de temporada. Paneres que reflecteixen l’esperit de Slow
Food, que aposta per un comerç bo, net i just.


També dissabte, el Mercat de la Terra que organitza Slow Food Barcelona, al Parc de les Tres Xemeneies del Poble Sec de Barcelona, pórta novetats; i és que amb el fred de desembre arriben el Plats de cullera al Mercat! Cada dissabte tindrem una proposta diferent de la ma d'un xef o restaurant slow food.

A banda dels productes de temporada, també trobareu la cervesa artesana de Dèria Cerveses, d'Olesa de Montserrat, i el vermut de Can Vermut. Tot plegat amenitzat amb música, tallers i jocs infantils, i naturalment els millors productes bons, nets i justos!


Sabíeu que a la Pobla de Lillet, al Berguedà, es celebra una fira sobre l’allioli de Codony? Doncs és aquest mateix dissabte, i es celebra juntament amb una Fira de productes alimentaris i una de art i rtesania. L’allioli de codony és un producte típic de la cuina de muntanya catalana, perquè el codony és un cultiu que s’adapta a les temperatures fredes d'aquest territori.

La Fira ofereix un esmorzar típic on el protagonista serà l'allioli de codony. També s'han organitzat demostracions en públic per veure con s'elabora i també un concurs. Més informació sobre la fira la trobareu aquí.


A Llinars del Vallès, al Vallès Oriental, uns dies abans del 8 de desembre que, segons la tradició, es el primer dia en que es mengen torrons, organitzen la Fira dels Torrons, on mestres torronaires del país presentes les seves noves receptes. La XXI edició, que es celebra durant tot el cap de setmana, té com a principal novetat la fusió de la música i els espectacles amb la gastronomia. Showcooking, maridatges i el 1r concurs de cuina per a joves cuiners, coordinat pel Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental, són algunes de les activitats programades per la fira. En aquest primer concurs participaran alumnes dels cursos PFI de Cuina i Serveis a la Restauració de la comarca. La gastronomia serà, per tant, la gran protagonista d’aquesta edició de la fira, i en concret, els primers plats elaborats amb productes de temporada i proximitat, pensats per les festes del Nadal. A més el sommelier Xavier Bassa farà dues sessions de tast, una dissabte, per ajudar-nos a escollir els vins i caves pels àpats de Nadal i les festes i en quin ordre servir-los, i el diumenge per ajudar-nos amb els vins de postres.

A la Fira també trobareu parades de tot tipus d’articles nadalencs, tant alimentaris com de regal.

Aquí podeu consultar totes les activitats.


I tanquem les propostes gastronòmiques per aquest cap de setmana amb la Fira de la Ratafia de Besalú, a la comarca la Garrotxa. A més de la mostra, i degustació i venda de ratafies de Catalunya, es celebra el Concurs per elegir la millor Ratafia de l’any elaborada a Besalú. Participen unes 25 ratafies, i al guanyador se li envasaran unes 700 ampolles del seu licor. També trobareu un mercat de productes típics i d’artesans al Prat de Sant Pere, mentre que les ratafies estaran ubicades a la Plaça de la Llibertat.

Més informació a Turisme Garrotxa.


Bon cap de setmana!!