Gastroplans pel cap del setmana del 16 i 17 de setembre

Aquest cap de setmana està ple d'activitats gastronòmiques. Si encara no sabeu què fer, us proposo unes quantes idees:

Comencem marxant fins a l'Alt Empordà, on diumenge es celebra la 16ª edició de la Fira de la Poma de "relleno" i l'Horta a Vilabertran -os poso l'enllaç de l'última vegada que vam anar-. La recepta de la poma de "relleno" sembla tenir un orígen medieval: pomes de la varietat Capçada que s'omplen de botifarra dolça i galeta. Aquí trobareu el programa d'activitats. Molt recomanable la visita al Monestir de Santa Maria de Vilabertran i la Torre del Reig des d'on, si el temps ho permet, podreu gaudir d'unes vistes esplèndides de la comarca.

XI Fira de la Figa d'Alguaire, al Segrià. Una fira bianual on la protagonista és la figa Coll de Dama d'Alguaire, una varietat més gran que altres varietats amb un interior d'un vermell intens i molt dolça. Exposició i venda directa del productor, mercat artesanal de productes d'arreu de Catalunya, taller de cuina amb figues o la degustació de la coca de figues més gran del món elaborada pel Gremi de Forners de Lleida, són només algunes de les activitats programades per la fira.


7ª edició de la Fira de la Vinyala a Òdena, Anoia. La vinyala és una varietat de cargol també anomenat de les vinyes, un correu que temps enrere va ser molt important a la comarca. Aquest tipus de cargol s'anomena en altres zones de Catalunya cargol cristià i també cargol jueu. Degustació de plats cuinats amb vinyales, que us podreu portar a casa amb carmanyoles que trobareu a la fira, mercat del cargol i mostra de productes i artesania alimentària de l'Anoia són només algunes de les activitats programades per la fira, que inclou també la Festa de Verema, on podreu fer un tast del most elaborat in situ. Aquí trobareu el programa d'activitats.

Pels que ja comencen a tenir ganes de bolets, 25ª Festa del Bolet de Setcases, amb lliurament de premis pel boletaire que porti el bolet comestible més gran, el que porti més quantitat del mateix tipus de bolet i el que porti més varietats d'espècies de bolets. El lliurament de premis i la degustació de bolets amb mongeta i botifarra es faran diumenge. Podeu consultar aquí el programa d'activitats.

Diumenge 17 es celebra al Port Pesquer de l'Ampolla, al Baix Ebre, la XVIII Festa de la Sega amb demostració de les tasques manuals que es duien a terme abans de la mecanització, un cop l'arròs s'havia segat. Rondalles típiques del Delta, Jotes i degustació d'arrossos del Delta són altres activitats  programades.

A Castelldefels, Baix Llobregat, es celebra dissabte la FESTOM, La Festa del Tomàquet, a l'Escola Superior d'Agricultura de Barcelona, al campus de l'UPC. Showcooking, taller gastronòmic, tast de tomàquets o la fira de productors són algunes de les activitats programades per als tomàquetslovers.
I a Barcelona ciutat tornen després de les vacances l' All Those Food Market, que aquesta edició es celebra a Teatre Nacional de Catalunya i el Barcelona Born Gourmet, a la seva ubicació habitual, el Pla de Palau. No faltarà el mercat dels dissabtes d' Slow Food Barcelona, al Parc de les Tres Xemeneies del Poble Sec, que aquest dissabte sonarà a ritme de swing amb sardinada i vermut inclòs.

Com a novetat destaquem la inauguració dissabte del Fem Mercat a Vallcarcarca, una nova proposta a la ciutat per impulsar el consum responsable, ecològic i de proximitat. Amb aquest nou mercat els organitzadors volen promoure una agricultura local i de temporada, justa social i ambientalment, i un consum responsable que eviti la despesa en envasos, agroquímics i combustibles que comporten els productes d’importació. L'horari del mercat és de 10h a 14h a la placeta del metro Vallcarca ( Av. Vallcarca, 100).


N'hi ha per tots els gustos aquest cap de setmana, oi? Doncs a gaudir-ne!