Tatín d'albergínies al pesto

Cada vegada m'agraden més les albergínies, i especialment les albergínies blanques. Les vaig descobrir fa uns anys, en un mercat de pagès i des d'aleshores que espero amb ganes que arribi la temporada per cuinar-les a casa. L'albergínia blanca té un gust més suau que la negra i una textura més melosa. Justament el mes de juny passat, durant el Benvinguts a Pagès, vam visitar Les Arnaules i a l'Enric Casasayas, pagès del Bages, pioner en la recuperació d'aquesta varietat d'albergínia i d'altres varietats de tomàquets, com la mamella de monja. Aquí teniu l'enllaç a la publicació sobre la visita, del blog A 4 passes. Però mentre arriben les primeres albergínies blanques de l'estiu, preparem aquest plat amb les negres. Un pastís tatin salat, on les albergínies les fem al forn en lloc de fregir-les, i les acompanyem amb una mica de salsa al pesto. Us aconsello que feu servir molt poca salsa, perquè sinó el seu gust potent amagarà el de l'albergínia. Una versió del pastís tatín, molt mediterrània. No trobeu?


Ingredients
  • 1 massa de pasta de full precuinada, millor si és rodona
  • 2 albergínies 
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre negre mòlt
  • 50 grams aproximats de pinyons del país
  • 30 grams aproximats d'alfàbrega fresca 
  • 25 grams aproximats de formatge parmesà ratllat
  • una dent d'all
Encenem el forn a 200º, dalt i baix.

Tallem les albergínies en rodanxes de mig centímetre aproximadament, les salem i les deixem suar uns 20-30 minuts. Passat aquest temps, les assequem amb paper de cuina i les repartim sobre una safata per anar al forn, que prèviament haurem folrat amb paper de forn i greixat amb una mica d'oli. Posem per sobre les rodanxes un rajolí d'oli i pebre negre mòlt, i les enfornem uns 25 minuts, fins que s'hagin enfosquit i estiguin tendres. Les traiem del forn i baixem la temperatura a 180º.

Per fer el pastís he fet servir un motlle desmuntable. Pintem la base amb una mica de salsa al pesto i repartim uns quants pinyons, sobre els que posarem les rodanxes d'albergínia. Les repartirem amb gràcia, ja que aquesta serà la part visible del pastís. Una vegada feta la primera capa, amb un pinzell pintarem les rodanxes amb una mica de salsa al pesto. Repartirem la resta de rodanxes per sobre, i si cal les aplanarem una mica amb les mans, abans de pintar aquesta capa amb una mica més de salsa. Per últim, cobrirem les rodanxes d'albergínia amb la massa de la pasta de full. Us aconsello que primer estireu la pasta de full sobre el mateix paper en que està embolicada, i li poseu a sobre el motlle que fareu servir. La massa que sobresurti del motlle, la tallem amb un ganivet i així quan cobrim les rodanxes amb la massa, només caldrà prémer el canto de la massa una mica cap endins. Punxem la massa varies vegades amb una forquilla abans de ficar-la al forn a 180º, durant 25 minuts o fins que la massa s'hagi daurat.

Després de treure el motlle del forn, desmuntem la part de dalt i amb l'ajuda d'un plat pla donem la volta al pastís, de manera que la pasta de full quedi a sota i les rodanxes d'albergínia a dalt. Servim la tatín tèbia i decorada amb unes fulles d'alfàbrega fresca.

Per fer la salsa la pesto, només cal que posem els ingredients - 25 grams de fulles d'alfàbrega sense tiges, 35 grams de pinyons, 25 grams de formatge parmesà, 60 ml d'oli i una dent d'all- dintre del vas gran de la batedora i els triturem. Si us agrada la salsa més líquida podeu posar una mica més d'oli d'oliva. També podeu ajustar les quantitat al vostre gust; en aquest cas és aconsellable que aneu afegint els ingredients poc a poc, i poseu de més o de menys a mida que aneu tastant la salsa. La salsa que us sobri la podeu guardar uns dies al frigorífic, dins un pot de vidre, o bé congelar-la.

Adaptació d'una recepta del blog Terra d'escudella.